Rusya Kafkaslar’da Dev Askeri Tatbikata Başladı

0
508

Rusya’nın Kuzey Kafkasya askeri birlikleri geniş çaplı askeri tatbikat başlattı. ‘Kafkasya-2009’ adı verilen tatbikata Kuzey Kafkasya’da faaliyet gösteren operasyonel birlikler, Abhazya ve Güney Osetya Tugayları, Karadeniz Filosu, Hazar Filosu ve Hava Kuvvetleri katılıyor… 

Kuzey Kafkasya Birliği sözcüsü Andrey Bobrun Ria-Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, tatbikatın hedefinin, Rus halkının güvenliği, ana ulaşım ve enerji yollarında istikrarın sağlanması ve Rusya’nın güneybatı bölgesindeki çıkarlarının korunması olduğunu söyledi. 

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov’un komutasında gerçekleşen tatbikata 8 bin 500 asker, 200 tank, 450 zırhlı araç, deniz ve hava kuvvetlerine ait uçak ve gemiler katılıyor. Tatbikatın 6 Temmuz’a kadar sürmesi bekleniyor. 

Tatbikatın ABD Başkanı Barack Obama’nın geleceği gün sona ermesi, Rusya’nın Kafkaslar’da ve eski Sovyet ülkelerindeki etki alanı konusunda bir uyarı yaptığı değerlendirmesine neden oluyor. Gürcistan’ın NATO üyelik aksiyon planına dahil olmasını engelleyen Moskova, NATO birliklerinin geçen ay Gürcistan’da gerçekleştirdiği askeri tatbikata da sert tepki göstermişti. 

Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıyan Rusya, bu bölgelerde yıl sonuna kadar askeri üs kurma çalışmalarını tamamlamış olacak. Diğer taraftan NATO ile siyasi ve askeri alanda görüşmelere yeniden başlayan Moskova, ABD ile de yeni bir askeri anlaşma imzalamaya hazırlanıyor. (Cihan) 

 

Sayı : 2009 07