ABD’den anlamlı hibe

0
489

Gürcistan’daki ABD Büyükelçisi, Gürcü sınır güçlerine 280 bin dolarlık iki askeri kamyon hibe etti. Biden geçtiğimiz hafta Gürcistan’da “Askeri destek veremeyiz” demişti bu hediyeyle açıklama yalanlanmış oldu.

Azeri Trens News ajansının haberine göre ABD’nin Gürcistan Büyükelçisi John Teft, Gürcü sınır polisine iki askeri kamyon “hibe etti”. Kamyonların değerinin 280 bin dolar olduğu belirtiliyor. Gürcistan güvenlik güçlerine 100 bin dolar tutarında başka teçhizatlar da verildiği kaydedildi. Güney Osetya ve Abhazya sınırında bulunan bu güçler, sık sık sınırın öte yanına taciz ateşi açarak bölgedeki gerginliği üst düzeyde tutuyor.
Teft, “Gürcistan sınırlarının güvenliği Gürcü halkı için çok önemli, fakat Gürcistan transit için de önem teşkil ediyor, bu yüzden sınırlarının güvenliğinin uluslararası bir anlamı da var” diyerek, hem meselenin uluslararası boyutuna dikkat çekti, hem de son dönemde Nabucco boru hattıyla tekrar alevlenen bölgedeki transit yollarının uluslararası güçler tarafından korunması tartışmasına atıfta bulundu.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Gürcistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiş, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’yle görüşmüştü. Görüşmede Saakaşvili, Biden’dan Rusya’ya karşı kendilerine silah göndermesini istemiş, fakat Biden “Arkanızdayız ama askeri destek veremeyiz” demişti. Büyükelçinin hediyesi, Biden’ın açıklamalarını yalanlamış oldu.
Gürcistan, 2008 Ağustos ayında ABD’nin de kışkırtmasıyla Güney Osetya’ya askeri müdahalede bulunmuş, Rusya’nın da çatışmalara katılmasıyla beş gün süren bir savaş yaşanmıştı. Ülke, batının bölgedeki en önemli sıçrama tahtası niteliğinde. Ordusu NATO tarafından Türk subayların da aralarında bulunduğu uzmanlarca eğitilen Gürcistan’ın NATO’ya üye yapılması da gündemde.
Bölge silahlanıyor, savaşa hazırlanıyor
Güney Osetya’nın Devlet Başkanı Edvard Kokoyti, Rus haber ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamalarda “Gürcistan ordusu şu an 2008 Ağustos’takinden daha iyi teçhizatlanmış durumda. NATO güçleriyle eğitimler düzenli olarak gerçekleştiriliyor ve NATO ülkelerinden ve ABD’den askeri uzmanlar sıklıkla Gürcistan’ı ziyaret ediyor” demişti. …
(soL – Dış Haberler) (haber.sol.org.tr)
 
 

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00