Film: Melankolinin Üç Odası

0
874
Rus-Çeçen Savaşı Çocukların Penceresinden

Orijinal Adı: Les 3 Chambres De La Melancolie
Yönetmen: Pirjo Honkasalo
Türü: Belgesel
Yapım yılı: 2004-Finlandiya
Pirjo Honkasalo, ‘Melankolinin Üç Odası’ ile insanlığın yıkımına sebep olan Rus ve Çeçen savaşının çocuklar ve kısmen de kadınlar üzerindeki etkisini, hem bir kadın ve hem de bir anne olarak görebilme özelliğini usta sanatı ile birleştirerek gerçekleri kanıt niteliğinde beyaz perdeye yansıttı.
Muhteşem müziği ile ekranlara gelecek olan savaş karşıtı bu belgesel, uzun bir süre hafızalarınızdan silinmeyecek olan ’Hasret’, ‘Nefes Almak’ ve ‘Hatırlamak’ adlı üç bölümden oluşuyor.
Askeri okulda Çeçenlerle savaşmak üzere yetiştirilen yetim ya da sorunlu ailelere sahip Rus çocuklarını, Grozni’deki yıkımı, bir kadının evlat edindiği 63 Çeçen çocuğunu perdeye yansıtırken, geleceğin elden alınışının dayanılmazlığını anlatıyor. ‘Hasret’ adlı I. bölümde, Rus ordusuna alınan yaşları henüz 10 civarında çocukların savaşa nasıl dahil edildiklerine tanık oluyoruz. ‘Nefes Almak’ adlı II. bölümde, Çeçenya’nın başkenti Grozni’de, kimsesiz ya da bakımsız kalan çocukların sefaleti ve şehrin harabeye dönmüş hali bize siyah beyaz çekimle aktarılıyor. ‘Hatırlamak’ adlı III. bölümde ise Çeçen-İnguş bölgesinde, Hadizhat’ın yemyeşil dağların arasındaki çiftliğinde koruma altına alınan 63 Çeçen çocuğu izliyoruz. (birgun.net)

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00