‘Gürcistan-Türkiye Çalıştay’ı

0
482

SETA (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) Kafkasya çalıştaylarından üçüncüsünü 23 Temmuz’da Türk ve Gürcü akademisyenler, gazeteciler ve dış politika bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirdi. Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve Gürcistan’ın durumu masaya yatırıldı. Nabucco anlaşması Gürcistan’da sevinç uyandırmış ve Rusya’ya karşı bir kazanım olarak değerlendiriliyor. Ancak Nabucco heyecanı Ağustos 2008’de 5 gün süren Rusya-Gürcistan savaşından bu yana tek olumlu gelişme olmuş.
Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili’nin savaşa yol açan tepkisinin abartılı olduğu ve süreci iyi yönetemediğine dair genel kanıya çok fazla itiraz yok.
‘Gürcistan-Türkiye Çalıştay’ı
Bununla birlikte Gürcü uzmanlar Saakaşvili bu provokasyona gelmese bile Rusya’nın Gürcistan’a müdahale konusunda kararlı olduğunda hemfikirler. Ülkenin 2003 Gül Devrimi’nden sonra hızla Batı eksenine kayması, NATO, AB ve ABD’nin koruması altına girme girişimlerini bu korku ile açıklıyorlar.
Gürcistan, Türkiye için enerji geçiş hatlarında yer alması ve Türkiye’nin sınır komşusu olması açısından önemli bir ülke. Türkiye bağımsızlığından sonra Gürcistan’a sürekli destek sağladı ve Gürcistan’ın istikrarı ve güvenliğine önem veriyor.
Başbakanlık Baş Müşaviri Savaş Barkçın, Kafkasya’nın bir ‘sorunlar ve fırsatlar diyarı’ olduğunu belirterek, ‘Bu sorunların pek çoğu küresel sorunlar. Kafkasya’yı çok özel yapan şey, küresel rekabette bu bölgenin bir kırılma noktası haline gelmesi’ dedi. Barkçın, Türkiye’nin Gürcistan’ı bağımsızlığından beri desteklediğini çünkü Gürcistan’ın istikrarının ‘Kafkasya’nın istikrarı, bölgenin ve dünyanın istikrarı’ anlamına geldiğini kaydetti.
Gürcistan İle Ticari Ortaklık
Gürcistan ile Türkiye arasında çok entegre bir ilişki olduğunu vurgulayan Barkçın, ‘Bir, herkes için güvenlik. İki, diyalog. Üç, çoğulculuk. Dört, karşılıklı bağımlılık. Pek çok Kafkas kökenli vatandaş için diaspora kelimesi geçiyor. Aslında pek çok Kafkas ülkesi Türkiye’nin diasporası konumunda. Türkiye’nin sahip olduğu bu sosyal zenginliğin kullanılmasını teşvik ediyoruz.
2005 yılında Gürcistan’ın ulusal strateji belgesinde üç ülke stratejik ülke olarak tanımlandı. ABD, Ukrayna ve Türkiye… 2006’da vize kaldırıldı. Tarihteki gibi bugün de üç tane kervan yolu var. Dördüncüsü de inşa halinde. Bunlar, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve bunlara dördüncü olarak Nabucco eklendi. Bunların hepsinde Tiflis var. Orta nokta Tiflis, son noktada ise Türkiye yer alıyor. Türkiye 2001 yılından beri Gürcistan’ın en büyük ticari ortağı. Yatırımcı olarak 3. büyük ülke.’
Güçlü İlişki
Tiflis Devlet Üniversitesi Uluslararası Kafkas Çalışma Direktörü ve Siyaset Bilimi öğretim üyesi Prof. Dr. Ghia Nodia da Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin son derece güçlü olduğunu kaydetti.
İnteraktif İletişim
SETA Genel Koordinatörü Taha Özhan da Kafkasya’yı kapsayan bu çalıştay serisinin iki ay önce Ermenistan çalıştayı ile başladığını, bunu Azerbaycan çalıştayının izlediğini hatırlattı.
Tarhan, bu çalıştaylarda genel hatlarıyla yapmak istediklerinin, Kafkasya’dan ve Türkiye’den sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, gazetecilerden oluşan iki ayrı grubu bir araya getirerek, karşılıklı bir interaktif iletişim sağlamak olduğunu ifade etti.
Çalıştay, daha sonra basına kapalı olarak devam etti. (sabah.com.tr ve AA)

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00