HOTKO Samir’in yeni tarih kitabı

0
477

 “Besleney Çerkesya’nın köprüsüdür” (Бэслъэнэир Черкесием илъэмыдж) adlı şık baskılı bir kitap biliminsanı tarihçi Samir Hotko tarafından yayınlandı. Yazarın ilginç çalışmaları arasına bu yeni kitap da girmiş bulunuyor. Kitap bin adet olmak üzere Maykop’ta yayınlandı.
Kitabın yayınlanmasında yardımcı olan kişi, Karaçay-Çerkesya’da kurulu “Satürn” adlı firmanın genel müdürü A.D. Hapsireko’dur.
Kitap, XIII-XIX. yüzyıllarda Doğu Kuban yöresinde yaşayan halkların politik ve kültürel tarihine ilişkin materyaller sunmaktadır.
XIII. yüzyılda Besleney beyliği/yöresi (Бэслъэнэй пщыпIэр) politik ve askeri yönden büyük bir güç haline gelir. Kitapta sunulan belgeler o dönemi ele alıp anlatıyor. Yazarın söylediğine göre, Doğu Kuban’a ilişkin çalışmalar sıradan/iş olsun diye (аукъодыеу) yapılmış şeyler değil.
 “Uzun yıllardan beri Adige ulusal tarihinin yeterince öğrenilmiş olduğunu sanıyordum. Ünlü Kafkas bilimcilerinin çalışmaları bende bu kanıyı oluşturmuştu. Kişisel görüşüme göre, Adigelerin tarihinin ana durakları/hatları yeterince öğrenilmiş durumda. Buna karşın Adige tarihinin yer yer öğrenilmemiş/boşlukta kalmış kısımları mevcut” diyor Samir Hotko.
Sihu Goşnağo, Adige Mak
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız
Hotko Samir</strong>; 1968 yılında Stavropol’da doğdu. 1992 yılında Adıgey Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi’ni bitirdi. 1997 yılında Memluk Çerkesleri üzerine doktora tezini vererek Tarih Bilimleri Kandidati oldu. Halen Ceras Tembot Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü Etnoloji Bölümünde çalışıyor.
Kafkas savaşlarını yeni bir yaklaşımla ele aldığı, Çerkes tarihinin bugüne kadar dile getirilmeyen bir çok yönlerini yazdığı,
İlk çağlardan günümüze kadar “Çerkesya Tarihi”
isimli kitabını 2002-2003 yıllarında yayımladı.

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00