Medvedev Osetya’dan Nabocco mesajı verdi!

0
468

Gürcistan’ın “provokasyon” olarak nitelediği, Saakaşvili’nin sert ifadelerle eleştirdiği Medvedev’in Güney Osetya ziyareti Rusya’da da geniş yankı buldu.
Uzmanlar, ziyaretin Nabucco projesinin imzalanması ile aynı güne denk gelmesinin tesadüf olmadığı görüşünde birleşiyor. Medvedev’in bu ziyaretle “doğalgaz boru hattının geçeceği bölgede Rus askerinin bulunduğunu ve bölgede her an yeni bir savaşın çıkabileceğini ima ettiği” iddia ediliyor. Bu tavır, projenin güvenirliğine gölge düşürme çabası olarak niteleniyor.
Rossiyskaya Gazeta, Medvedev’in bölge halkının yanında olduğu mesajını tekrarladığını aktarırken, Vremya Novostey gazetesine göre, Rus devlet adamlarının bölgeyi daha sık ziyaret etmeye başlaması, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü vurgulayan NATO ve AB ülkelerine yeni bir mesaj niteliği de taşıyor.
Moskovskiy Komsomoleç de Medvedev’in gezisinin ABD ve batı ülkelerine gönderme olduğunu savunan gazetelerden biri. Gazetenin iddiasına göre, Medvedev bu ziyaretle Obama’ya Rusya’nın kırmızı çizgilerini göstermiş oldu, ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi uğruna Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığından vazgeçilmeyeceği ortaya kondu.
Rus uzmanlara göre NATO’nun Güney Kafkasya’da etkinliğinin önlenmesi için Abhazya ve Güney Osetya çok büyük bir öneme sahip… (www.dunyabulteni.net)

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00