Megrellere kolay pasaport gerilim çıkardı

0
470

Abhazya Parlamentosu’nun, ülkenin kritik bölgesi Gal’de yaşayan Megrellerin Abhazya vatandaşlığına kabulü için Gürcistan vatandaşlığından vazgeçme şartını kaldırması tartışmalara yol açtı. Bazı iktidar vekilleri ve muhalefet bunun devletin sonunu getirecek bir adım olduğu görüşünde.
Parlamentonun tatile girmeden önceki son oturumunda 11’e karşı 20 oyla kabul edilen yeni vatandaşlık yasası ‘yasaklı’ olanlar hariç nerede yaşadığına ve yabancı bir devletin vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın ‘Abhaz’ (Abaza) milliyetinden olanlara vatandaşlık hakkı tanıyor. Yine yasaklılar hariç Abhazya vatandaşlığından yazılı olarak vazgeçmemiş ve Abhazya Cumhuriyeti’nin (AC) bağımsızlık referandumunun yapıldığı 12 Ekim 1999’dan beri en az 5 yıl AC’nde sürekli ve aralıksız yaşamış kişiler vatandaş olabiliyor.
Üçüncü kategori ise tartışma koparan düzenlemeyi içeriyor:
AC’nin tek taraflı kararı sonucunda Gal bölgesinde, önceki daimi ikametine dönenler vatandaş olabiliyor.
Yasaklı kişiler ise her üç maddede “Anayasa karşıtı metotlarla AC statüsünün değişmesi veya zorla AC’nin anayasal temellerinin değişmesi veya anayasaya aykırı metotlarla devlet yapısının varlığına karşı çalışan (çalışmış olan) veya terörist faaliyetlere bağlı olanlar dışında” ifadesiyle tanımlanıyor.
Yeni yasa 2005’teki vatandaşlık kanunu çerçevesinde Abhazya vatandaşlığını kazanmış kişilerin durumunu etkilemiyor.
Atom bombası gibi
… Parlamentolar Arası ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Guram Gumba “Kabul edilen kanun Abhazya devletinin temeline konulan atom bombası. İlk hatayı Gürcüleri mülteci kabul ederek 1994’de yaptık. İkinci hatayı şimdi yapıyoruz” diye tepki gösterdi. Milletvekili Daur Arşba, “Gal sakinleri otomatik olarak Gürcü vatandaşlığı ile beraber Abhazya vatandaşlığı alma hakkına sahip oluyor. Dönen 55 bin mülteciden Abhazya vatandaşlığı için 4 bin başvurunun yapılmış olması Gürcü vatandaşlığından vazgeçmeyi istemediklerini gösteriyor” eleştirisini yöneltti.

Oturuma katılan Başsavcı Safarbi Mikanba ise tasarıyı “AC Vatandaşlığı Kanunu ile biz 1999 referandumuna katılanları, vatandaşlıkları olduğu halde haklarından mahrum bıraktık. Bu düzenlemeleri kabul ederek yaptığımız hatayı düzeltiyoruz” diyerek savundu. Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba da Abhazya pasaportu almak isteyenlerin eskiden olduğu gibi diğer ülke vatandaşlığını reddettiğine dair dilekçeyle gelmek durumunda olduğunu belirterek “Abhazya yasamasına göre, çifte vatandaşlık sadece Rusya Federasyonu ile olabilir. Gürcistan’a gelince onların pasaportlarını tanımıyoruz ve Gürcistan vatandaşı Abhazya vatandaşı olamaz” açıklamasını yaptı.
11 vekilin ‘Hayır’, 20’sinin ‘Evet’ dediği oylamada bir vekil çekimser kalırken Rita Lolua ve Daur Arşba da protesto için oturumu terk etti. …(Ajans Kafkas)

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00