Onlar öldürmeye doymuyor! Natalya Estemirova

0
728

Bir yanı Rus, bir yanı Çeçen idi. Her yanı Çeçen kanı içinde olanlar tarafından katledildi.
İnsan hakları kuruluşu Memorial’ın Caharkale temsilcisiNatalya Estemirova katledildi. Caharkale’de 15 Temmuz sabah kaçırıldı, cansız bedeni akşama doğru komşu cumhuriyet İnguşetya’da Gazi Yurt yakınlarında yola atılmış halde bulundu. Estemirova, Çeçenya’da baba köyünde Müslüman geleneğine göre defnedildi.
Dünyanın bütün insan hakları savunucularını
öldürmeye gücünüz yetmez! 
Natalya Estemirova
Yıllar boyunca Çeçenya’da yargısız infazları, işkenceyi ve adam kaçırmaları belgeleyen,
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden 2007’de Anna Politkovskaya anısına konulan uluslar arası ödülü alan, Kadirov yönetiminin tehditleri ardından 2008’de kısa süreliğine İngiltere’ye giden ve tekrar Çeçenya’ya dönerek kaldığı yerden işine devam eden Estemirova, Kadirov’la son karşılaşmasında aldığı tehditi şöyle aktarmıştı:
 “Burada senin yerin yok. Evet, benim kollarım dirseklerime kadar kan içinde, bundan utanmıyorum. Öldürüyorum ve kötü insanları öldürmeye devam edeceğim. Düşmanlarımızla savaştayız.” 
Çeçenya’da resmi makamlara karşı çıkan herkesin hayatı tehlikede. Hatta Rusya’nın başkenti Moskova’da da. Gazeteci Anna Politkovskaya ve insan hakları avukatı Stanislav Markelov’un ölümleri hatırdadır.
Memorial, Çeçenya ofisini kapattı!..
Natalya Estemirova cinayetinin ardından insan hakları kuruluşu Memorial, Çeçenya’da yürüttüğü çalışmaları askıya aldığını açıkladı.
Çeçenya’daki bürolarını geçici süreliğine kapattığını açıklayan kuruluşun sözcüsü; ‘çalışmaya devam etmenin çalışanların hayatını tehlikeye atmak anlamına geleceğini, aktivistler çalışmaya devam etmek isteseler bile topluluğun böyle bir risk alamayacağını’ söyledi.
********************************************************************
Natalya Estemirova’nın üzerinde durduğu ve kamuoyuna açıkladığı son olay:
Medine Yunusova 20 yaşında idi ve bir Çeçen militanla evlenmişti. Eşi Said Selim Abdulkadirov, düzenlenen bir operasyonda öldürülmüştü. Güvenlik güçleri baskın sırasında suç ortağı olduğunu söyledikleri bir kadının yaralı olarak ele geçirildiğini belirtmiş ama kimliği hakkında bilgi vermemişti. Sonradan anlaşıldı ki yaralı kadın Medine idi. Daha sonra güvenlik güçleri Medine’nin evine gitti, annesini, babasını ve iki kızkardeşini ahıra kilitledi ve benzin döküp evi ateşe verdi. Silahlı adamlar ayrılırken ahırın kilidini açtı ve Yunusova’nın ailesi komşularının yardımı ile yangını söndürmeyi başardı. Ertesi gün güvenlik güçleri geri döndü, bu kez Medine’nin kefene sarılmış cesedini getirmişlerdi ve aileye ‘fazla gürültü çıkarmadan’ onu gömmelerini söylemişlerdi. Estemirova, 20 yaşında bir Çeçen kadının güvenlik güçlerinin baskınında yaralandıktan sonra öldüğünü, ailesinin evinin yakıldığını ve kurbanın cesedini de teslim ettiklerinde “Bunu sessizce gömün” diye tehdit savrulduğunu söylemişti.
********************************************************************
Natalya Estemirova, Anna Politkovskaya gibi Çeçenya’daki “kirli savaş”a kayıtsız kalmadığı için öldürüldü. Kremlin’in emrindeki Kadirov’un tehditlerine karşın tavizsiz bir biçimde insan hakları ihlallerini dünya kamuoyunun gündemine sokmaya çalıştı.
İnsan hakları savunucusu görünümlü AB ülkeleri ve ABD’nin, Rusya ile ilişkilerinde gündeme getirmemeye özen gösterdikleri Çeçenya’nın, dünya kamuoyunun gündeminde olması için olağanüstü çaba gösterdi. Ve her tehditte gülümsedi ölüme.
Çeçenya’ya istikrar getirdiklerini açıklayan Moskova sakinleri ve işbirlikçileri;
Ellerinden damlayan kanlar o kadar çok ki, kendinizi ölülerin arkasına gizlemeye çalışmanız beyhude.. 
Öldürdünüz, işkence yaptınız. Bir halkı yok etmeye çalışıyorsunuz. 1940 larda “ey vahşi sapıklar, Çeçenlere ne yaptınız” demişti Tito. 2009 da aynı soruyu sorduracak işler becerdiniz ve bu soruyu soranlara kefen biçiyorsunuz.
Boşa uğraşınız. Evet, bizler üzüleceğiz. O aydınlık yüzlü insanlar sizin defolup gideceğiniz günleri göremeyeceği için. Ama biliyoruz sizler her daim lanetle anılacaksınız, ama onlar hep özlemle ve sevgiyle anılacak.
Ve unutmayın;
Dünyanın bütün insan hakları savunucularını öldürmeye gücünüz yetmez! 
**********************************************************-
Peter Gabriel Natalya için söyledi
….
Peter Gabriel kurucu üyeleri arasında yer aldığı “Müzik, Sanat ve Dansın Dünyası (WOMAD)” isimli organizasyonun, İngiltere’nin Wiltshire bölgesindeki Charlton Parkı’nda düzenlediği müzik festivali kapsamında 25 Temmuz gecesi sahne aldı.
Sahnede arkasındaki dev panoda Çeçen insan hakları savunucusu Natalya Estemirova’nın resmi yansıtılırken konser kalabalığına seslenen Peter Gabriel, Natalya’nın Çeçenya’daki yüzlerce insan hakları ihlalini belgelediğini cinayetin sorumlusunun Moskova destekli Kadirov yönetimi olduğunu söyledi.
Güney Afrika’da ırk ayrımına karşı mücadele eden ve 1977 yılında tutuklanarak polis karakolunda öldürülen Steve Biko isimli halk önderi için yazdığı ünlü şarkısı ‘Biko’yu Natalya’ya adadığını söyleyen Gabriel, bu şarkıyı seslendirdi. … (waynakh.com)

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00