Putin’in Çeçenlere İşkencesi

0
504

Amerika’da yayınlanan “Frontpage (Manşet)” isimli derginin editörü Jamie Glazov’un Finlandiya’dan sığınma talep eden Rus gazeteci Yelena Maglevannaya ile yaptığı röportaj.
–JG: Rusya’dan ayrılmana neden olaylar?
–Yelena Maglevannaya: Ana neden, Rusya’nın özgürlüğümü tehdit etmesi ve hatta kalmaya devam etseydim hayatımın son bulacak olmasıydı. Rus mahkemelerinin adil olmayan bir şekilde makalelerimi tekzip etmeme ve hapishane gardiyanlarına manevi tazminat ödememe yönelik verdiği karara uymayı reddetmemden bu yana, Rus yetkililerin uydurdukları çeşitli suçlarla itham ediliyordum. Ek olarak, Çeçenlerin haklarını savunduğum için milliyetçi Rus gruplardan tehditler aldım. Defalarca FSB tarafından ifadem alınmak üzere çağrıldım ve her seferinde yazdığım makalelere son vermezsem başımın büyük belaya gireceği şeklinde uyarıldım.
–Sana yönelik ne tür cezai suçlamalar yarattılar peki?
Suçlamalara göre, Volgograd’daki LIU-15 hapishane kampı yönetimine iftira atmışım. Oysa makalelerimde dürüstçe bu hapishane kampında kalan Çeçenyalı mahkum Zubair Zubairaev’in gardiyanlarca fena halde dövüldüğünü yazdım. Hapishane yönetimi bu makalelerimden ötürü bana karşı bir dava açtı. “Bağımsızlığı” çok iyi bilinen Rus mahkemesinde de sürpriz olmadığı üzere davayı kazandılar. Makalelerimi tekzip etmeme ve gardiyanlara 200 bin Ruble tazminat ödememe hükmedildi. Kesinlikle reddettim.
–Çeçenler nasıl hak ihlallerine maruz kalıyor?
Hak ihlalleri yapılanları tanımlamak için çok masumane kalıyor. Zubairev olayında olduğu gibi Çeçenler dövülüyor, ayakları yere çivileniyor; İslam Taipov’un Tomsk’daki IK-3 hapishane kampında karşılaştığı olaylarda olduğu gibi demir çubuktan kazıklara oturtturuluyor ve gardiyanların köpekleri üzerlerine saldırtılıyor. Nord-Ost rehinelerini kurtarmaya çalıştığı için mahkum edilen ve ciddi bir şekilde hasta olan Zaurbek Talkhigov’a tıbbi müdahale talebi reddedildi. Mahkumiyetlerinin geri kalanını ise inanılmaz acı veren koşullarda, soğuk ve nemli hücre cezaları içinde geçirdiklerinden bahsetmiyorum.
–Çeçenler Rusya için ne tür bir tehdit teşkil ediyor?
Çeçenlerin hiçbir şekilde Rusya için tehdit oluşturduğuna inanmıyorum. Onlar sadece özgür olmak istiyorlar, Rusya’dan bağımsız bir hayat düşlüyorlar. Resmi propagandanın etkisindeki Rus toplumu Çeçenleri bir düşman, bir tehdit olarak algılıyor. Yetkililer medya organlarını kullanarak tüm Çeçen ulusunu gangsterler ve teröristler olarak empoze ediyor. Bu görüş şaşılmayacak şekilde de Rusya nüfusunun büyük bir oranınca paylaşılıyor. Bunun yanı sıra, Moskova’daki apartman patlamaları veya Beslan saldırısı gibi Çeçenlere atfedilen azılı terör suçlamaları gerçeklikten uzak… Artık bugün Rusya’daki pek çok insan açıkça Rus özel servislerinin bu terörist saldırıların ardında olduğunu söylüyor.
–Peki, Çeçen bağımsızlığı Rusya için neden sorun teşkil ediyor? Belli ki Putin’in çıkarlarına yönelik bir tehdit söz konusu. Nedir bu çıkarlar?
Her şeyden önce Çeçenler bağımsızlık aşığı oldukları için tehlikeliler. Onlar öyle bir millet ki asla köleleştirilemiyorlar, ve Putin’in rejimi köle mantalitesine sahip insanları tercih ediyor.
Bağımsız Çeçenya çok yakında müreffeh olacaktır. Çeçenler doğuştan üretici, yaratıcı ve istekli; çok iyi ve zengin bir yaşam meydana getirmek için yoğun çalışmaya meyilliler.
Bunun yanı sıra, Çeçen gelenekleri bir diktatöre itaati reddettiği için bağımsız Çeçenya gerçek demokrasiye bir örnek olacaktır.
–Putin rejimiyle karşı karşıya olan Batı ne yapabilir, ne yapmalıdır? Obama yönetimine ne tür bir tavsiye verebilirsiniz?
Obama her şeyden önce onlarla flört etmeye bir son vermeli. Rusya’da demokrasi varmış gibi davranmaktan vazgeçmeli. Rusya halen geçmişteki şeytani imparatorluk.
Rusya’nın bugünkü liderlerinin en zayıf noktası cüzdanları. Pek çoğunun Batı bankalarında hesapları var. Gerçekten kaybetmekten endişe duydukları tek şey finansal ilişkilerinin bozulması. Batı’dan zaman zaman yükselen seslere rağmen, Batı’nın kendileriyle olan işbirliğini azaltmaya gerçekten niyeti olmadığını anladı. Böylece Rus rejimi gittikçe daha cüretkar bir hal alıyor ve “Ne yaparsak yapalım, biraz yaygara yapacak ve sonra sakinleşecekler!” şeklinde düşünüyorlar. Bu durum Londra’nın merkezinde radyoaktif bir terör saldırısına kadar gitti. Bu, Avrupalı ve Amerikalı liderler Putin ile Medvedev’in yüzüne gülmeye bir son verene dek devam edecektir. Sadece konuşmak ya da birkaç metin deklare etmekle bir şey olmaz.
Jamie Glazov, Frontpage Magazin, 01.07.09, (waynakh.com) (Kısaltılarak alınmıştır)

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00