Thabısım ile “Adigey’in Minik Yıldızları” bizleri bir araya getirecek

0
496

Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı, Adigey Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, AC Ulusal İşler, Dış Ülkelerdeki Soydaşlarla İlişkiler ve Haber Alma Komitesi ve AC Ulusal Kültür Merkezi’nin ortaklaşa işbirliğiyle büyük bir festival düzenleniyor.   

Adige müzik kültürüne büyük katkıları bulunan Rusya halk sanatçısı THABISIM Vımar’ın doğumunun 90. yılı anısına bir festival düzenlenecek, ayrıca “Adigey’in Minik Yıldızları” (Адыгеим ижъогъожъыехэр) adlı ikinci bir festival de, ilki ile birlikte 19-24 Ağustos günleri boyunca Adigey’de sürecek.   

AC Kültür yeni Bakanı Çemışo Ğazıy’in basın toplantısındaki açıklamalarına göre, her iki festival için de hazırlıklar sürdürülüyor.   

Thabısım Vımar’ın yaratıcı kişiliği sadece Adigey’de değil, dünyaca da biliniyor. Thabısım’ın bestelediği şarkılar halen dış ülkelerde de söyleniyor. Bestecinin müziğinin eskimemiş olduğu ve ilgi uyandırmaya devam ettiği noktasından hareketle de festival programı hazırlanacak. .. Ünlü bestecimiz Koşhable rayonunun Fedz köyünde doğdu…   

 “Adigey’in Minik Yıldızları” dünyaca tanınıyor   

.. “Adigey’in Minik Yıldızları” adlı festival 12 yıldan beri Adigey’de düzenleniyor. Festivali ilkin kent ve rayon temsilcileri düzenliyorlardı. AC üst düzey yöneticilerinin destekleri sonucu festival daha büyük bir boyut kazandı, genişledi, Güney Okrugu (*) çocukları ile gençlerinin de katıldıkları ve yarıştıkları büyük bir festivale dönüştü.   

.. Kabardey-Balkarya, Karaçay-Çerkesya, Abhazya, Güney Osetya, Dağıstan, Stavropol ve Krasnodar krayları, Tulski oblastı ve diğer yerlerden festivale katılım talepleri geldi. Festivale 300’ü aşkın yarışmacı katılmış olacak.   

Gençler şarkı söyleyecek, dans edecek ve çalacakları değişik ulusal çalgıları ile festivale renk katacaklar.   

 

Adige Xase’lerine çağrı yazıları gönderildi   

.. Kültür yeni Bakanı Çemışo Ğazıy, Türkiye, ABD, Ürdün, Suriye, İsrail ve Avrupa’daki Adige Xase kuruluşlarına davet yazıları gönderdi. Dış ülkelerde yaşayan soydaşlarımızın festivale etkin bir biçimde katılımını sağlamak için, AC Adige Xase örgütü Başkan yardımcısı Yedıc Memet iletişim çalışmalarında bulunuyor…   

Adige Mak, Basın Merkezi   

 

Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız   

 (*) Güney Okrugu, RF’nun en büyük 7 yönetsel bölgesinden en güneyde olanıdır. Okrug’da Adigey de dahil 13 region (federal birim) bulunuyor. Diğerleri: Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar, Kuzey Osetya, İnguşetya, Çeçenya, Dağıstan ve Kalmık Cumhuriyetleri ile Krasnodar ve Stavropol krayları, Rostov, Volgagrad ve Astrahan oblastlarıdır. Güney Okrugu’na Güney Rusya da deniyor-HCY   

 

Sayı : 2009 08