Ürdün Çerkesleri Soçi Olimpiyatlarına Tepkili

0
495

Ürdün Kafkasya Çerkesleri Dostları Derneği (ÜKÇDD) ve Çerkes Yardımlaşma Fonu, Sayın Dr. Mohammed Khair Mamser tarafından hazırlanan Çerkes Ansiklopedisi’nin basılması vesilesiyle 28 Haziran günü Hashemite Garden’daki Al-Ahli Club’da, Çerkes sorunlarıyla ilgilenen kalabalık bir davetli grubunun katıldığı bir kutlama gerçekleştirdiler.
ÜKÇDD Genel Sekreteri, Dr. Rouhi Hikmat Rashid bir konuşma yaparak tarihsel Çerkes Ansiklopedisi’nin basımı için büyük emek harcayan Dr. Mamser’i överken, bu ansiklopedinin Dr. Mamser’in yıllardan beri halkının yararı için tüm yaptıklarını ölümsüz kılacağını ekledi.
Dr. Rouhi, davetlilere ÜKÇDD’nin amaçlarını anlatan konuşmasında, ulusun kimliğini koruyabilmesi için gerekli çalışmalar ile reddedilen haklarının alınabilmesini hedeflediklerine dikkat çekti.
Soçi’de yapılması planlanan olimpiyat oyunlarına da değinen Dr. Rouhi, organizasyonun Rus işgalindeki Çerkes topraklarında yapılacak olmasından dolayı meşruiyetinin kaybolduğunu belirtti.
Dr. Rouhi, 2012’de Londra’da yapılacak olimpiyatların ardından gerçekleştirilmek istenen ve “İyilik İyiliği Getirir” sloganı altında organize edilecek “Çerkes Yaz Olimpiyatları” ile ilgili, organizasyon komitesinin resmi beyanlarından alıntılar yaparak bu oyunların Maykop’ta olmasının bazı şüpheli hedefleri olduğunu söyledi. Bu organizasyonun, Çerkeslerin kendi iradeleriyle Çerkes Yaz Olimpiyatlarının hazırlıklarını yürüttüklerine ve 2014’de Soçi’deki Kış Olimpiyatlarını mutlak olarak kabul ettiklerine dünya kamuoyunu ikna ederek, bu şekilde Kış Olimpiyatları hazırlıklarını desteklemeyi hedeflediğini ekledi.
Dr. Rouhi, organizasyon komitesinin hazırlıklarına ve metotlarına da değindiği konuşmasında, Kabardey-Balkar’daki sivil Adige Organizasyonu Tarih Komisyonu Koordinasyon Komitesi Başkanı Sufyan Jimikhov’un açıklamasına atıfta bulundu. Olimpiyat ateşinin, yalnız Güney Rusya Federal Bölgesindeki (Kuzey Kafkasya) Çerkeslerin yaşadığı 12 yörede değil, ayrıca Çerkes diasporasının yaşadığı ülkelerde de dolaşacağının belirtildiği bu açıklamanın, 2014’te olimpiyat oyunlarını Soçi’de gerçekleştirebilmek için hazırlanan senaryoya, sert muhalefetlerine rağmen diaspora Çerkeslerini de dahil etmeyi hedeflediğine işaret etti.
Dr. Rouhi,  Çerkes ulusunu aptal yerine koymaya çalışan bu girişimlere karşı sert bir şekilde uyarılar içeren konuşmasında, ÜKÇDD’nin tüm bu Rus girişimlerini, ayrıca Maykop’ta yapılması planlanan Çerkes Yaz Olimpiyatlarını ve 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarını da şiddetle reddettiğini belirtti. Anavatan ve diasporadaki Çerkes halkının bu tepkilerini ortaya çıkarmasını dilediğini vurgulayan Dr. Rouhi, yeryüzündeki hiç bir Çerkes kadını ve erkeğinin, özellikle ülkesi, Çarlık Rusya’sının meşru halefi olan Rusya Federasyonu tarafından işgal altında tutulduğu halde, anavatanımızı ve ulusumuzu savunurken öldürülen atalarımızın kemikleri üzerinde olimpiyat oyunları düzenlenmesini kabul etmeyeceğini sözlerine ekledi. Dr. Rouhi ayrıca, düşmanlarımız tarafından kurgulanan komplolara karşı uyanık olunması ve tüm zorluklara karşı beraber göğüs germek için birlik olunması için Çerkes halkına çağrıda bulundu.
ÜKÇDD’nin bir kolu olan Çerkes Yardımlaşma Vakfı Genel Başkanı Hani Yacob Hujurat bir konuşma yaptı ve Tarih Ansiklopedisi’nin yayınlanmasındaki emeklerinden dolayı Dr. Mamser’e teşekkür ederek, onu onurlandırmanın 6 bin yıldan fazla tarihsel derinliğe sahip Çerkes halkını onurlandırmakla eşdeğer olduğunu söyledi.
Dr. Mamser kutlamayı organize edenlere ve katılımcılara sıcak karşılamalarından dolayı teşekkür ettiği konuşmasında, ansiklopediyle ilgili düşüncelerini ve aldığı yorumlara cevaplarını iletti. Bu yorumlarla ilgili görüşmeler düzenleyerek tüm bunların bir sonraki düzeltmede dikkate alınacağını da sözlerine ekledi.
…..
Kutlamada ayrıca, Al-Ahli Club Çerkes Folklor Grubu (Kuban) geleneksel Çerkes danslarını sergiledi.
Çeviri: Kafkasya Forumu (http://www.kafkasyaforumu.org/aktuel/210-urduncerkesleri)
 

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00