Zakaev Kukla Rejimin Temsilcisiyle Buluştu

0
456

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Bakanlar Kurulu Başkanı Akhmad Zakaev, kukla Kadirov rejiminin sözde parlamento başkanı Dukvakha Abdurakhmanov ile Oslo’da görüştü.
İçkerya hükümeti Basın Servisi’nin aktardığı bilgilere göre, Çeçenya Barış Forumu isimli sivil inisiyatif grubunun başkanı Ivar Amundsen tarafından organize edilen görüşmeler 22 ve 23 Haziran günleri yapıldı. Taraflar 24 Haziran günü ortak bir basın açıklaması yaparak görüşme hakkında bilgi verdiler.
Basın toplantısında Abdurakhmanov: “Bay Zakaev ile yaptığımız görüşmelerde Çeçen toplumunun birlik olması amacı doğrultusunda siyasi istikrarın sağlanması üzerinde konuştuk” dedi.
Zakaev: “Siyasi konuların barışçıl çözümü istikrarın tek gerçek garantisi olabilir ve siyasi platformu ne olursa olsun Çeçen halkının geleceği konusunda kaygı duyan her Çeçen filizlenen bu siyasi sürece katkıda bulunmalıdır” şeklinde bir ekleme yaptı.
Görüşmeyi organize eden Çeçenya Barış Forumu Başkanı Amundsen: “Bu görüşmelerin Rus yönetiminin en üst düzeyince onaylanmasından ötürü memnunum. Öte yandan son 15 yılda büyük trajediler yaşayan Çeçen halkının, problemlerinin çözümü için şimdi barışçıl anlamda gerçekçi bir çözüm imkanına sahip olması beni çok sevindirdi” dedi.
Oslo’daki iki günlük görüşmenin ardından tarafların önümüzdeki 10-12 gün içerisinde Londra’da yeniden bir araya geleceği, bu kez daha farklı bir formatta ve daha kapsamlı görüşmelerin yapılacağı açıklandı. Taraflara göre Oslo’daki görüşmeler oldukça verimli ve yapıcıydı.
Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Hükümeti İsveç temsilcisi, gazeteci Mayrbek Taramov : “Natalya Estemirova cinayetinin üzerinden birkaç gün geçmişken, Zakaev ve Saralyapov’un kukla rejimin temsilcisiyle yaptığı bu görüşmeyi ne anlayabiliyorum ne de açıklayabiliyorum” dedi.
Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Hükümeti Polonya Temsilcisi 1. Yardımcısı Rubati Mitsayeva, Zakaev ile bu toplantılardan çok önce görüştüklerini ve kukla Kadirov yönetimi ile görüşmenin doğru olmadığını kendisine ilettiklerini söyledi. Ancak Zakaev’in ‘Çeçenya’ya geri dönmeyeceğim ama bu görüşmeleri yapmamız gerekiyor’ dediğini aktardı.
(waynakh.com)

Sayı : 2009 08

Yayınlanma Tarihi: 2009-08-01 00:00:00