Abhazlar, Osetler ve Kuzey Kafkasyalılar Gürcistan işgalini protesto etti

0
490

Kafkas Osetya Dayanışma ve İnsani Yardım Komitesi ile Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’nin ortak organizasyonuyla İstanbul Harbiye’deki Gürcistan Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen Kafkasyalılar, bir basın açıklamasıyla konsolosluk önüne siyah çelenk bıraktı. 

Geçen yıl, 7 Ağustos’u 8 Ağustos’a bağlayan gece başlayan Gürcistan’ın Güney Osetya’yı işgal girişiminin yıldönümünde bir araya gelen Kuzey Kafkasyalılar önce “Gürcistan faşizmi kurbanları için” bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından organizasyonu gerçekleştiren Komitelerin ortak basın açıklaması Serkan Canpolat tarafından okunarak işgal girişimi protesto edildi. İşgalci Gürcistan yönetimine destek verenler kınandı. Güney Osetya ve Abhazya’nın, Oset ve Abhaz halklarının anavatanı olduğu, Gürcistan ile eşit statüde iyi komşuluk ilişkileri geliştirmek istendiği vurgulandı. Basın bildirisi bir daha savaşların yaşanmaması dileği ve Türkiye’nin Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıması talebiyle sona erdi. 

Gürcistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu önüne “Katledilen Oset Kardeşlerimizi Unutmayacağız” yazılı siyah çelenk bırakan grup “Kafkasya’da Savaş İstemiyoruz”, “Bağımsız Abhazya”, “Bağımsız Güney Osetya” ve “Savaşa Hayır” sloganları attıktan sonra olaysız dağıldı. 

7 Ağustos 2008 gecesi 23:45’te Gürcistan, Güney Osetya’nın sınıra yakın başkenti Tskhinval’e topçu ateşi ve roket saldırısına başlamış, Pekin Olimpiyatları’nın başladığı 8 Ağustos sabahı 03:46’da yerle bir olmuş şehre tanklarla girmişti. 9 Ağustos akşamı Rusya Federasyonu güçleri Tskhinval’e girerek işgalci güçleri püskürtmüş, 10 Ağustos gecesi Gürcistan güçleri tamamen Tskhinval’den çekilmişti. 

İki günlük savaş, Oset ve Rus kaynaklarına göre yaklaşık 2000 Oset sivilin hayatına mal olmuştu. Gürcistan kaynakları ise savaşta 161 asker, 11 İçişleri Bakanlığı yetkilisi ve 219 sivilin öldüğünü iddia ediyor. Haber: Tkhostati Engin 

 

Sayı : 2009 09