Abhazya Devlet Arması

0
570

Amblemin genel görünüşü bir zırhı andırır ve iki eşit parçaya bölünür. Parçalardan biri yeşil, diğeri beyazdır. Dış kenarları ve içindeki semboller altın rengindedir. Aşağıda bir adet büyük, yukarıda küçük 2 adet 8 uçlu yıldız bulunur. Bu amblemin tam ortasında Araş adında ata binen ve okunu gökyüzüne gönderen, Nart destanlarının en önemli kahramanı Sosrukua bulunur. 

Bu amblemde yeşil renk gençlik ve hayatı, beyaz ise ruh temizliğini simgeliyor. 8 uçlu büyük yıldız ise güneşi simgeliyor. 2 küçük yıldız doğu ile batıyı simgeliyor. 

 

Abhazya Bayrağı 

Bayrak ölçüleri 1 en 2 boy şeklindedir. Yukarıdan aşağıya 7 eşit parçaya ayrılır. 4 yeşil, 3 beyaz bulunur. En üst kısım yeşil renk ile başlar. Üst solda kırmızı zeminli dikdörtgen bulunur. Bu dikdörtgen boyun %38 i kadar ve 3 çizgiyi aşmayacak büyüklüktedir. Dikdörtgen bölümün içinde sağ el ayası bize bakacak şekilde ve üstünde yarım ay şeklinde 5 uçlu yedi yıldız yer alır. 

Elin anlamı “dosta hoşgeldin, düşmana geçit yok” anlamına gelir. 7 yıldız Abhazya’nın eski çağlardaki 7 dini merkezi simgeler. Bu 7 dini merkez daha sonra Sohum, Gudauta, Gagra, Afon, Gal, Oçamçira ve Tkvarçal dan oluşan 7 şehre dönüşmüştür.(www.abhazya.org) 

 

Sayı : 2009 09