Abhazya – Krizdeki Rusya’dan milyarlarca dolar!

0
476

Putin’in Abhazya ziyaretinde bölgeye milyarlarca dolar yardımda bulunması Rus basınında geniş yankı buldu. Medya, Başbakan Putin’in ziyaretinin Rusya bütçesine maliyetini tartışmaya başladı. Devletin bütçesinin trilyonlarla ifade edilen açıklar verdiği bir zamanda Putin’in Abhazya ve Güney Osetya’ya yardım sözü vermesi tepkilerin oluşmasına neden oldu. Sergey Bagapş ile görüşme yapan Putin 2010-2011 yılında Abhazya’ya yapılacak yardımlar konusunda nihai görüşünü bildirdi. 

 

Rus Basını Putin’i Eleştirdi 

Vremya Novostey gazetesinin haberine göre Putin bu yıl Abhazya’ya 2.6 milyar ruble verildiğini açıkladı. Rusya başbakanı önümüzdeki yıl için ise 16 milyar ruble verileceğini belirtti. Güney Osetya’ya ise toplam 25 milyar ruble verilecek. Abhazya’ya yapılacak mali yardımın önemli bir kısmı Rusların muhafızlığını yaptığı Abhaz sınırlarının kuvvetlendirilmesi için harcanacak. 

Vedomosti gazetesi “Abhazya için para her zaman bulunur” başlığı ile haberi okurlarına duyurdu. BDT ülkeleri enstitüsünün Kafkasya biriminin başkan yardımcısı Mihail Aleksandrov’un görüşlerine yer verildi. Aleksandrov’un düşüncesine göre Rusya’nın bölgeye yaptığı yatırım doğru bir yatırımdır. Ekonomik olarak ise birkaç yıl içerisinde bölgeden gelir elde edileceğini öne sürdü. Ayrıca Aleksandrov Abhazya’yı Çeçenistan ile kıyasladı ve Abhazların Çeçenlerden ekonomik manada daha iyi bir müttefik olduğunu öne sürdü. Aleksandrov’a  göre Abhazya’nın Karadeniz kıyısındaki limanları ve turistik bölgeleri Rusya’yı cezbetmektedir. 

 

Nezavisimaya Gazeta geziyi “Abhazya’nın güvenliği pahalıya mal olmakta” başlığı ile haberi okurlarına duyurdu ve Putin’in ziyaretinin Gürcüler tarafından sert bir dille eleştirildiğine dikkat çekti. 

Rus medyası Putin’in geri döndükten sonra Medvedev ile bir araya geldiğini ve ziyaretinin sonucunun değerlendirdiğini de belirtti. … (Dünya Bülteni)   

  

Sayı : 2009 09