Güney Osetya – Oset anneler dedektif gibi kayıp çocukları arıyor

0
472

Ağustos 2008 savaşından beri çok sayıda Oset, Gürcü polisi tarafından kaçırılırken kayıp anneleri, dedektif gibi çalışıp izlerini buldukları çocuklarının ancak para karşılığı bırakılabileceğine inanıyor. 

Üç anne aylar süren kişisel çabalar sonucu çocuklarının nerede olduğunu öğrenmekle kalmayıp parayı bastırarak cep telefonu ile çekilmiş görüntülerini de elde etti. Anneler şimdi tek çarenin para verip çocukların özgürlüğünü elde etmek olduğunu söylüyor. 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’in de dikkatine sunulmuş olan gençlerin kaçırılma olayı şöyle: 

Shinval’in Gudjabaur semtinden 17 yaşındaki Alan Haçirov, 13 Ekim’de arkadaşları Alan Hugayev ve Sultan Pliyev ile birlikte kayıplara karıştı. O gün gençler Shinval’de bir okulun yanında buluşmuştu. Alan Hugayev, kendi Jiguli araçları ile Bikar köyündeki dedesine yiyecek bir şeyler götürecekti. Diğerleri de ona eşlik etmeye karar verdi. Gençleri bir daha gören olmadı. Anneleri hemen Shinval’de polise bildirdi. Gereken işlemler yapıldı. Ama anneler bununla tatmin olmayıp kendi imkanlarıyla dedektifliğe koyuldu. Anneler çocukların geçebileceği yollarda araştırma yapıp Gürcü köylerinden bilgi topladı. Şu sonuca vardılar: Gençler Disevi köyünden geçerken Gürcü polisinin saldırısına uğradı. Burası Oset köyü ancak Mereti adlı Gürcü köyüyle sınır. Polisler arabayı durdurup gençleri dövdükten sonra beraberlerinde alıp götürdü. Anneler insan hakları örgütleriyle temasa geçip yardım istedi. Hatta ABD Başkanı Barack Obama’ya mektup yazdılar ama netice alamadılar. Güney Osetya’daki insan hakları yetkilisi David Sanakoyev, Haçirov, Hugayev ve Pliyev’in kaçırılması olayını detaylıca gündeme getirip artık elinden bir şey gelmediğini kaydetti. Aileler pes etmeyip çocukların Tiflis’te bir cezaevinde tutulduğunu öğrendi. Bir aracı bulup cep telefonuyla video görüntülerinin çekilmesini sağladı. Tabi bunun için para da ödediler. Aileler irtibatı koparmadan çocuklarının para ile de olsa serbest bırakılacağı günü bekliyor. 

Gürcistan’da 2008 savaşı öncesi kaçırılıp hapiste tutulan 23 kişi, savaş sonrası kaçırılmış 13 Oset bulunuyor. (Ajans Kafkas) 

  

Sayı : 2009 09