Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Gürcistan’da moda, Türk gemilerine el koymak

Türkiye’nin, Gürcistan ile aldığı ortak karar sonucunda 1995’ten bu yana ambargo uyguladığı Abhazya’ya mal götüren Türk gemilerine el konuluyor. 15 yılda 100’e yakın gemiye el koyanGürcistan’ın genellikle gemileri iade etmeyip parçaladığı belirtiliyor. 

Türkiye’nin Gürcistan ile Abhazya arasındaki politik kavgada net davranmamasının faturası Türk gemilerine çıktı. Referans gazetesinden Selma Bektaş’ın haberine göre Abhazya ile toprak bütünlüğü konusunda ihtilaflı olan Gürcistan, Abhazya’ya mal taşıyan Türk gemilerine el koyarak milyonlarca dolarlık zarara neden oluyor. Son aylarda Türk gemilerine yönelik el koyma operasyonlarını hızlandıran Gürcistan’ın 15 yılda balıkçı tekneleri de dahil 100’e yakın Türk gemisine el koyduğu belirtiliyor. Gemileri iade etmeyip parçaladığı belirtilen Gürcistan’ın elinde şu anda 10’a yakın Türk gemisi ve tutuklu durumda 21 personel bulunuyor. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Abhazya’ya her yıl 100 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Bu sorun çözülmediği için ihracatta yüzde 50 kayıp var” açıklamasını yaparken, Abhazya milletvekili olan ve aynı zamanda Ekonomiden Sorumlu Komisyon Başkanı Talih Hötüç’e göre ise Türk tarafı bugüne kadar Gürcistan’a el koyduğu gemiler ve personelin iadesi için 100 milyon dolara yakın ceza ödedi. Karadenizli işadamları sorunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e götürürken, CHP Milletvekili Atilla Kart da cuma günü konuya ilişkin bir soru önergesi ile sorunu Meclis’e taşıdı. 

Sorun giderek büyüyecek  

Abhazya Milletvekili Talih Hötüç’e göre eğer Türk yönetimi çözüm üretemez ise sorun giderek daha da ciddileşecek. Abhazya’nın hem ticari ilişkiler hem de Türk kökenli vatandaşları nedeniyle Türkiye ile önemli bağları olduğunu hatırlatan Hötüç, “Türk yönetimi bu konuda daha aktif bir rol oynamalı. Aksi durumda Türkiye Abhazya pazarını Rusya’ya kaptırır. Şu anda Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap bekliyoruz. Cevap alamamamız halinde ise Birleşmiş Milletler’in kapısını çalacağız” açıklamasını yaptı. 

Şu anda 20 civarında Türk yatırımcının Abhazya’da bulunduğunu hatırlatan Hötüç, şöyle devam etti: “Sadece Tamsaş adlı bir firma kömür işletmeciliği için 25 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bunun dışında inşaat malzemelerinden tıbbi malzemelere, gıdadan yakıta kadar birçok ürün ithal ediliyor. Bu yatırımların zarar görmemesi gerek. Türk hükümeti artık bu konuyu çok ciddi biçimde ele almalı.” (Referans) (radikal.com.tr) 

  

Sayı : 2009 09 

Yazarın Diğer Yazıları

Aidiyet yolculuğu ve ikilemler

Papirüs Yayınevi’nin “2 ağaç arasında...” kitabının yazarı Can Karakaş için düzenlediği tanıtım etkinliği 19 Ekim’de Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleştirildi. Atalarının kökenini ileri yaşlarında...

Judoda gümüş madalya

19-20 Ekim’de Kosova’da yapılan U23 Balkan Judo Şampiyonası’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adına mücadele eden Çkippa Gökçe Güneş, gümüş madalyanın sahibi oldu. Sakarya Mesudiye Köyü’nden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img