Nef” topluluğu Türkiye gezisinden döndü

0
489

AC Devlet Konseyi-Xase milletvekili Ç’ERMIT Muhdin (КIэрмыт Мухьдинэ) tarafından oluşturulan “Nef” topluluğu, Türkiye’de üç hafta kaldı ve Adigelerin yaşadığı bazı yörelerde bulundu. Altı bin km. yol kateden topluluk İstanbul, Sinop, Samsun, Tokat/Erbaa, İzmir, K.Maraş/Göksun, Afşin, Düzce, Adapazarı, Bursa/Musafakemalpaşa, Balıkesir/Demirkapı, Bandırma/Yenisığırcı, Erdek, Karlı, Reyhanlı, İlkurşun/Hacılyas, Arıkbaşı ve bunun gibi bazı kent ve Adige köylerini gezdi. Topluluk yirmiden çok Adige yerleşiminde dinletiler sundu. Geceleri Adige evlerinde konuk edildi. 

On ülkeden gelme toplulukların katıldığı Samsun Festivali’ne Adigey’den giden “Nef” topluluğumuz da katıldı ve Adige danslarını sundu. Topluluk, gezisi süresince toplam 5 festivale katıldı. Türkiyeli Adigelerle “Nef” mensupları tanıştılar, arkadaş oldular ve yazışmak için karşılıklı adresler aldılar. “Nef” ile birlikte ünlü biliminsanı ve ‘AC K’eraş Tembot Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü Başkanı BIRSIR Batırbıy (1) başkanlığında ünlü ses sanatçılarımız KUŞ’EKO Sim ve VISTEKO Nuh, Adige Televizyonu çalışanları T’EŞU Svetlana, YAHUL’E Medine, “Shapsugh” (Шапсыгъ) gazetesi başyazarı NIBE Anzor ve bu dizelerin yazarı ben, geziye katıldık. 

46 kişilik Adige ekibimiz, Ç’ERMIT Muhdin’in maddi desteği ile Türkiye’ye gitti. Ulusumuzun bir araya toplanması, cumhuriyetimiz Adigeleri ile Türkiye Adigelerinin ulusal bilincinin güçlenmesi ve birbirimize kavuşmamız için Muhdin, bu fırsatı sağlamış oldu. Türkiye’deki Kafkas/Çerkes dernekleri de desteklerini esirgemediler. Yeme içme, kalacak yer ve gidilecek yerleri belirleme işlerini üstlendiler. Tüm bu görevler eksiksiz bir biçimde yerine getirildi. Ulusal açıdan önem taşıyan konular, Türkiye Adigelerinin yaşamı, soydaşlarımızın tarihteki yeri, başarılı soydaşlarımız, birleşmeye doğru uzanan yol ve daha başka izlenimlerimiz, önümüzdeki günlerde gazetemiz sayfalarından sizlere sunulacaktır. (Adige Mak) 

(1)- Bırsır ile söyleşimiz için Bkz. “Prof. Batırbıy Bırsır ile söyleşi”, Circassiancanada-CC yazarları, Hapi Cevdet Yıldız, 03.08.2009. 

  

Sayı : 2009 09