Azınlıklar Raporu

0
478

CHP Raporu “Sevr” e benzetti  

Uluslararası Azınlık HaklarıGrubu tarafından hazırlanan rapor Meclis’te sıkıntı yarattı.  

Milli Eğitim Komisyonu üyelerine geçen hafta dağıtılan rapora CHP sert tepki gösterdi. Kürt, Çerkes, Abaza, Laz ve Romanların azınlık statüsü ile ana dillerinde eğitim almasını öngören rapor CHP’ye göre “Sevr Projesi”.  

CHP’li Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin tepkisini çeken rapor, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun “Unutmak mı Asimilasyon mu: Türkiye’de Eğitim Sisteminde Azınlıklar” konulu raporu. Rapor mart ayında yayınlandı ancak Meclis Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin eline geçen hafta ulaştı.  

Raporda Kürt, Çerkes, Laz, Abaza ve Romanlar azınlık olarak niteleniyor. Ana dilde eğitim almaları için yasal düzenleme yapılması ve bunun için kaynak aktarılması öneriliyor. Okullarda okutulan “Ne mutlu Türküm diyene” ile biten andın kaldırılması isteniyor.  

İstiklal Marşı’nın da sadece resmi törenlerde okutulması gerektiği vurgulanıyor.  

 

 “Rapora mali destek AB’den geldi”  

Milli Eğitim Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun hazırladığı raporun mali desteğinin Avrupa Birliği’nden geldiğini de söyledi. CHP’li Nur Serter, Türk milli eğitim sistemine dönük yurt dışı kaynaklı saldırılar olduğunu belirtti, hükümeti ve milli eğitim bakanını göreve çağırdı. (CNN.TÜRK, 2 ekim)  

 

Sayı : 2009 10