Çerkes Olimpiyatlarıne ABD’deki diasporadan destek 

0
489

Çerkes soykırımının yaşandığı Soçi’de 2014’de yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları’nın gölgesinde Çerkes sivil örgütlerinin düşündüğü Çerkes Olimpiyatları-2012’nin tanıtım seferberliği bu kez ABD’ye taşındı. 

30 Eylül’de ABD’nin New Jersey eyaletinde ABD Çerkes Derneği ve New Jersey Çerkes Kültür Enstitüsü’nün ev sahipliğini yaptığı toplantıda girişimin öncüleri ile diaspora temsilcileri proje ile ilgili düşüncelerini paylaştı. 

Diasporada planlanan 6 tanıtım toplantısının ilkinde projeyi Adıge Sivil Birlikler Koordinasyon Konseyi’nin tarih komisyonu başkanı ve PONARS uzmanı Sufyan Jemukhov ile Abhazya Gönüllüler Birliği Başkanı Aleksey Bekşokov tanıttı. Jemukhov, diaspora temsilcilerine, Rusya Federasyonu’nda yaptıkları altı tanıtım toplantısını anlatıp projeye destek için Elbrus’a tırmanış gerçekleştirildiğini ve zirveye Çerkes bayrağının dikildiğini söyledi. Jemukhov, ilk Çerkes olimpiyatlarının Çerkes bayrağındaki yıldız sayısınca 12 gün boyunca, 12 dalda 2012’de Nalçik’te yapılmasının planlandığını kaydetti. 

Programı sunan ABD Çerkes Derneği Başkan Yardımcısı Haldun Hilmi (eski Ürdün Başbakanı Said Müftü’nün torunu) projeye desteğini açıklayıp herkesi bu konuyu tartışmaya çağırdı. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Janti Yemış ise, organizasyon ile ilgili teknik konulara değinip diasporadan gidecek misafir ve sporcular için Rusya vizesi alınmasını gündeme getirdi. Yönetim kurulu üyesi Muhammed Malguaş da olimpiyatların finansman sorunlarına dikkat çekti. 

Hukuk üzerine master yapmış Tamara Berseko ise, Çerkes soykırımının dünya toplumu ve Rusya tarafından tanınması problemi üzerinde durdu. 

Çerkes Kültür Enstitüsü öğretim üyesi Dana Yusef, Çerkes dünyasında bugün en acil konu olarak diaspora Çerkeslerinin asimilasyonunun projeye yansıtılmasını teklif etti… 

Çerkes aktivist Enis Malguşa da, 1998’de Kosova’dan dönüp Adıgey’in Mafehable köyüne yerleşen Çerkesleri hatırlatarak, Rusya’nın Çerkeslerin vatanlarına dönmeleri ve yeni köyler kurmaları konusunda yardımcı olması gerektiğini vurguladı… 

ABD ziyareti çerçevesinde 25 Eylül’de Jemukhov, PONARS bilim uzmanı olarak George Washington Üniversitesi’nde ‘Soçi Olimpiyatları Çerkes Açısı’ başlıklı bir tebliğ sunmuş ardından Rusya’nın ABD büyükelçiliğinde ikinci sekreter Vitali Jukovets ile Rusya ve Çerkes dünyasının ilişkileri üzerine bir görüşme yapmıştı. (New Jersey / Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2009 10