Dünya Çerkes Birliği 8. Kongresi Maykop’ta yapıldı

0
455

Dünya Çerkes Birliği(Дуней­псо Адыгэ Хасэ/DAB) 8. Kongresi, 2-4 Ekim günlerinde Adıgey Cumhuriyeti başkenti Maykop’ta yapıldı. 

 

UÇB Başkanlığında Sürpriz  

3-4 Ekim 2009 tarihlerinde Adigey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’ta düzenlenen Uluslararası Çerkes Birliği 8. Kongresi’nde Başkanlığa sürpriz bir isim olarak işadamı Kanşobi Ajahov seçildi. 

UÇB 8. Kongresi kulislerinde, tüm diaspora delegasyonu ile Adigey, Şapsığ bölgesi, Krasnodar gibi bölgelerin desteğini alan Adigey eski Cumhurbaşkanı Aslan Carimov’un Başkan adayı olacağı, karşısında ise Hafitze Muhammed’in aday olarak yarışacağı konuşuluyordu. 

Ancak, Carımov’un resmi makamlardan onay görmediği ve Hafitze Muhammed’in başını çektiği Kabardey delegasyonunun, Carimov’un Başkanlığı halinde UÇB merkezinin Maykop’a taşınacak olmasına sıcak bakmadığı, bu nedenle başkanlığa sürpriz bir isim olarak eski siyasetçi olan hukukçu, işadamı ve banka sahibi Kanşobi Ajahov’u önerdiği ve seçtirdiği bildiriliyor. 

Yapılan kulislerde Hafitze’nin adaylığının destek görmeyeceğinin anlaşılmasından sonra Ajahov’un isminin gündeme geldiği ifade ediliyor. 

Kanşobi Ajahov’un başyardımcılığını Kabardey Balkar Adige Xase’den Muhammed Hafitze, diğer yardımcılıklarını da Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nden Anatoli Tamazov, Adigey Cumhuriyeti’nden Muheddin Çurmit ve Türkiye’den Orhan Özmen yürütecek. (Kafkasevi) 

 

57 yaşında. Bir kız ve bir erkek çocuk babası. 

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin (KBC) önde gelen bankalarından “Bum-Bank”ın Yönetim Kurulu Başkanı. 

1975; Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 

1975-1990; KBC’de Başsavcılık bünyesinde değişik illerde savcı olarak çalıştı. 

1992; KBC Devlet Üniversitesi Ekonomi Fakültesini de bitirdi. 

1990-1991; KBC Yüksek Mahkeme Başkanına danışmanlık yaptı. 

1992; KBC Devlet Başkanı Valeri Kokov’a danışman oldu. 

1992-1997; KBC Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 

1997- 2002; Bum-Bank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını yürüttü. 

2002 den bu yana, Bum-Bank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor. (Kafkasevi) 

 

Sayı : 2009 10