İmkander

0
568

Türkiye’deki Çeçenlerin Önde Gelen Simalarından Musa Kaimov, Atatürk Havalimanında İçişlerinin Emri ile Sınırdışı Edildi. 

 

Yetkilileri Göreve Davet Ediyoruz 

Yaklaşık 6 yıldır problemsiz Türkiye’de yaşayan ve geçtiğimiz aylarda ikametini uzatınca umre ziyaretinde bulunmak amacıyla Suudi Arabistan’a giden Türkiye’deki Çeçenlerin önemli simalarından ve İmkander’in Dışilişkiler Sorumlusu Musa Kaimov Türkiye’ye giriş yapacağı sırada Atatürk Havalimanında gözaltına alındı. 

Kendisi umredeyken İçişleri Bakanlığının bir yazısı ile ikameti iptal edilen ve Türkiye’ye girişi yasaklanan Kaimov 1,5 saat içinde aynı uçakla Cidde’ye geri gönderildi. 

Son bir umutla havalimanına koşan İMKANDER yöneticileri ve Kaimov’un ailesi tüm müdahalelere rağmen Cidde’ye geri gönderilen Kaimov’a ulaşamadı. 

Konu ile ilgili açıklama yapan İMKANDER Baskanı Nuray Canan Bezirgan “Musa Bey’in haberi dahi olmadan bir karar alınıyor, kendisi Türkiye’de değilken ve zorla gitmek istemediği bir yere gönderiliyor. Bize ve avukatlarımıza idari mahkemeye başvuracak zaman dahi tanınmadan 1,5 saat içinde sınırdışı ediliyor. Aynı hukuksuzluğu İmkander’in kurucusu sayın İmran Abdulazimov’da da yaşamıştık ve neyse ki kamuoyunun artan tepkisine binaen Rusya’ya iade durdurulmuştu bir süreliğine. Ancak Kaimov’da daha acele davranıldı. Olayı kınıyoruz ve yetkilileri göreve davet ediyoroz” dedi. İçişlerinden gelen yazının Putin’in Türkiye ziyaretinden sonra oluşunun da manidar olduğunu ileten Bezirgan “İvedi olarak İçişleri Bakanlığından bir açıklama bekliyoruz, neden, kim istedi, ne için sorularının cevaplandırılmasını bekliyoruz” dedi. 

İmkander Kurucusu İmran Abdulazimov da “Olayı anlamlandıramadıklarını ve güvenli bir liman olarak sığındıkları Türkiye’nin Çeçen sığınmacılar konusunda daha anlayışlı davranmasını beklediklerini” söyledi. (İmkander) 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Birleşmiş Milletler’ e Çağrı, 

Türkiye 1951 Cenevre Sözleşmesi’ni imzalayarak Avrupa’dan gelen mültecilere kapılarını  açmayı ve mülteci haklarını vereceğini kabul etmişti. Sözleşmeyi imzalamasına karşın Türkiye Çeçen mültecileri yok sayıyor. 

Türkiye Cenevre Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir.  

Birleşmiş Milletler, Çeçenler’ in mültecilikten doğan haklarının tanınması konusunda Türkiye’ye karşı kayıtsız kalmamalıdır. 

 

Kamuoyumuza açık çağrı 

Vicdanımızın sesine kulak verip düşünelim ve yanıtlayalım;  

Çeçen-Rus savaşı sırasında ve sonrasında Türkiye’ye sığınan Çeçenler konusunda elimizden gelen her şeyi yaptık mı? 

Çeçenlere uluslar arası sözleşmelerden doğan insani haklarının verilmesi konusunda gereken her şeyi yapmış olabilir miyiz? 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ ne bir hatırlatma yapılabilir mi, bu hatırlatma kitlesel bir tarzda yapılabilir mi, kamuoyu baskısı oluşturulabilir mi, hukuk süreci çalıştırılabilir mi, vd.  

Bir şeyler yapmalı ve Çeçenlere mültecilikten doğan haklarının verilmesi sağlanmalıdır.  

Sayı : 2009 10 

Yayınlanma Tarihi: 2009-10-01 00:00:00