Rusya Kafkaslarda ölüm mangaları kuruyor

0
465

Rus insan hakları grubu Memorial, Rusya’nın Kafkasya’da ölüm mangaları kurup yönettiklerini açıkladı. Kafkasya’daki şiddet ve sivil kaçırılma olaylarından sonra basın açıklaması yapan Rus insan hakları grubu Memorial, Rusya’nın güvenlik birimlerinin şiddet olaylarında parmağı olduğunu kaydetti. 

Rusya askeri yetkililerinin Kuzey Kafkasya’da Müslüman direnişçilere karşı sivil halkı ölüm mangasına çevirdiklerini belirten Memorial yetkilileri, Kafkasya’nın siviller arasında yaşanabilecek savaşın eşiğine getirilmek istendiğine dikkat çekti. 

Son olayların Kafkasya’da Rus otoritesinin azaldığının emaresi olduğunu belirten Memorial grubunun ünlü aktivisti Lev Ponomaryov, Rusya’nın işi daha ‘temiz’ metotlarla Rus kanı akmadan ‘çözmek’ istediğini kaydetti. 

Memorial’in diğer üyesi Alexander Cherkasov, ölüm mangalarının Rusya’nın direnişçilerle ilgili kullandığı illegal yöntemlerden birisi olduğunu ifade etti. Cherkasov, Kafkasya’da kullandığı illegal yöntemlerin ‘Korsan hapishaneler’, tecavüzler ve yasadışı infazlar olduğunu da sözlerine ekledi. 

Memorial, Çeçenistan’da 2009 yılında şimdiye kadar 79 kişinin kaçırıldığını açıklarken Dağıstan’da da toplam 25 kişinin kaçırıldığını belirtti. (Dünya Bülteni)  

 

Sayı : 2009 10