Rusya’nın yeni hedefi Tatar milliyetçileri 

0
457

Tataristan’da milliyetçi görüşleri savunan iki büyük teşkilatı, Tatar Toplum Merkezi ve Tatar Halkının Milli Meclisi’ni (THMM) mercek altına alan Nezavisimaya Gazeta yazarı Yan Gordeyev ilginç iddialarda bulundu. 

90 lı yıllarda Tataristan lideri Şaymiyev tarafından desteklenen milliyetçi söylemin, şimdilerde yönetim tarafından da “tehlike” olarak görüldüğünü savunan yazar, Şaymiyev’in milliyetçi hareketlerin önünü kesmeye çalıştığını yazdı. 

Gordeyev’e göre, bugün Tatar milliyetçileri bağımsızlık düşüncesinden daha çok anadil sorununu, Ortodoks Kilisesi’nin Müslümanlar üzerinde baskılarının önlenmesi gibi konular üzerinde duruyor. 

Yazar, milliyetçi görüşü savunanların ortak özelliğinin ise Rus düşmanlığı olduğunu iddia etti. 

THMM tarafından 2008’de kabul edilen bağımsızlık kararını da Rus düşmanlığının sonucu olarak gösteren Rus yazar, THMM Başkanı Bayramov’un Şaymiyev’i Kremlin sarayının ajanı ilan ettiğini öne sürdü. SSCB’ye karşı Almanya saflarında savaşan Tatarların ‘kahraman’ olarak tanımlandığını da iddia eden Gordeyev, bu nedenle Tatar halkının uğradığı dini ve milli asimilasyonu haklı gören ifadeler de kullandı. 

Gordeyev, Milli Meclis’in Rusya dışında hükümet kurma çabaları ve hükümetin başına ABD’de yaşayan Mirzayanov’u getirilmesinin Tatarların bağımsızlığı için yeterli olmayacağını savundu. 

2008 yılının Aralık ayında Mirzayanov’un başbakan seçilmesinden sonra kurulan Tatar hükümeti, BM’ye müracaat ederek Tataristan’ın da Kosova gibi bağımsızlığının tanınmasını talep etmişti.(Dünya Bülteni) 

  

Sayı : 2009 10