UÇB Kongresinin Ardından…

0
470

3 Ekim’de Adigey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’ta düzenlenen 8. Uluslararası Çerkes Birliği Kongresine ABD, İsrail, Almanya, Ürdün, Suriye, İsviçre, Türkiye, Abhazya, Karaçay-Çerkes C. (KÇC), Kabardey-Balkar C. (KBC), Adigey C. (AC), Moskova, Krasnodar, Sank-Petersburg Armavir, Karadeniz Şapşığ Bölgesinden 66 delege katıldı.

8. Uluslararası Çerkes Kongresi, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e, Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığını tanıdığı için teşekkür mektubu gönderdi. Mektubun içeriğinde Rusya’nın söz konusu ülkeleri tanıyarak bölgede istikrar sağladığı belirtildi.

Kongre sonunda yapılan seçimlerde Uluslararası Çerkes Birliği Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: 

Ajahov Kanşobi, UÇB Başkanı, KBC – Hafitze Muhammed, UÇB Başkan Yard., KBC – Çermit Mugdin, UÇB Başkan Yard., AC – Orhan Özmen, UÇB Başkan Yard., Türkiye – Anatoli Tomazov, UÇB Başkan Yard., KÇC – Vladimir Gubaçikov, KBC – Anatoli Kodzokov, KBC – Taisiya Nibejeva, KBC – Aslan Borov, KBC – Adam Bogus, АC – Mehmet Yediç, АC – Ali Aslanov, KÇC – Timur Jujuev, KÇC – Hazret Çemso, Krasnodar – Macid Çaçuh, Şapsığ Bölgesi – Gani Çigun, Ürdün – Kadıkoy Ahmad, Suriye – Cihan Candemir, Тürkiye – Doğan Özden (Kuşha), Тürkiye – Nahit Serbes, Тürkiye – Çiçek Şık, ABD – Gisa (İsa) Hakuy, Моskova. 

 

Kongreden Notlar 

* Adigey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, UÇB Merkez ofisinin Adigey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’a taşınmasını önerdi. Ancak bu öneriyi reddeden UÇB Başkanı Kasbolat Dzamihov gündeme aldırmadı. 

* Krasnodar “Adige Hase” Başkanı, Rusya Federasyonuna bağlı cumhuriyetlerde yaşayan Çerkes gençleri ile diasporada yaşayan Çerkes gençlerini bir araya getirecek Uluslararası Çerkes Gençleri Kongresi organize edilmesi konusunun UÇB kongresi gündemine alınmasını önerdi; ancak bu öneri de UÇB Başkanı Kasbolat Dzamihov tarafından reddedilerek gündeme alınmadığı gibi, oylanmasına dahi müsaade edilmedi. 

* Olanları değerlendiren bir katılımcı UÇB ve benzeri sivil Çerkes organizasyonlarını Rusya Federasyonu’nun dışına taşımak gerektiğini söylüyor ve gerekçesini şöyle izah ediyordu: “Çünkü Rusya’da FSB Çerkeslerin nefes almalarına müsaade etmez. Hatta toplum arasında Adalet eski Bakanı Yuri Kalmıkov’un ve Stanislav Derev’in FSB tarafından öldürüldüğü düşünülüyor, konuşuluyor. 

UÇB artık Çerkes halkı için çalışmıyor, bunu herkes biliyor. Halkımız, şüphesiz ki kendi menfaatleri için çalışan kurumlara sahip çıkacaktır. Böyle kurumlara şiddetle ihtiyaç var. Bu tip kurumları Avrupa’ya, Brüksel’e taşımak lazım. O zaman fonksiyonel olurlar. 

Avrupa’da Dünya Çerkes Kongresi adında uluslararası bir organizasyon kurulabilir.” 

* Bir başka izleyici, Rusya’nın radikal İslam’ı çok kullandığına dikkat çekerek, “Rusya hedeflerine ulaşmada uyguladığı politikalara radikal İslamcıları gerekçe gösteriyor. Bu hususta özellikle dikkatli olup, Rusya’ya fırsat vermemek gerekir” değerlendirmesini yaptı…. (Kafkasevi) 

  

  

Sayı : 2009 10