Kafkasya’dan kısa kısa

0
472

Sürgünün Yıldönümü

66 yıl önce, 2 Kasım’ı 1943’te, II. Dünya Savaşı sırasında eski SSCB Devlet Başkanı Joseph Stalin tarafından, Almanlarla işbirliği gerekçesi ile Karaçaylar toptan Orta Asya’ya sürülmüştü. 1957 de Kruşçev döneminde geri dönebildiler.

Karaçaylar için 2 Kasım bir başka olayın da yıl dönümü.

Karaçaylar, Elbruz dağı eteklerinde 2 Kasım 1828’de Çarlık Rusyası ile yaptıkları Hasauka savaşını kaybettiler. Bu savaşın ardından imzalanan anlaşma sonucu Rus Çarlığının egemenliği altına girdiler. Çok büyük kayıp verdikleri 2 Kasım günü Karaçay Halkının belleğinde hüzün olarak yer etmesine karşın “Karaçayların Rusya’ya katılışı” olarak kutlama günü ilan edildi.

 

Uluslararası Osetin Kongresi Brüksel’de Başlıyor

Rusya Federasyonu ve diğer ülkelerdeki Osetin sivil toplum kuruluşlarının kongresi bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı.

Uluslararası Osetin kongresinde; Rusya, Belçika, Almanya, Fransa ve Türkiye’de bulunan Osetin organizasyonları Sandidzan Renaiss (Osetinlerin Yeniden Doğuşu)‘i oluşturacak ve daha sonra bu birliğe Amerika, Kanada, Ukrayna ve diğer ülkelerde bulunan Osetin sivil toplum kuruluşları katılacak.

Uluslararası Osetin Derneği veya Birliğinin amacı, Osetin sivil toplum kuruluşlarını birleştirmek, diasporada yaşayan Osetinlerin kültürleri, dilleri, geleneklerini korumak ve Güney Osetya’nın uluslararası toplumda tanınmasını sağlamak olduğu bildirildi.

Uuslararası Osetin Derneğinin kurucuları Rusya Federasyonu’nun iç ve dış politikalarını desteklediklerini deklare ettiler.

Söz konusu kongreye Kuzey Osetya Cumhurbaşkanı Taymuraz Mamsurov ve Güney Osetya Cumhurbaşkanı Eduard Kokoeti’nin birer kutlama mesajı gönderdikleri belirtildi. (Kafkasevi)

 

Nalçik 13 Ekim’i acıyla andı

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, başkent Nalçik’te 13 Ekim 2005’te baskı görmüş “Müslüman” gençlerin güvenlik, istihbarat, mahkeme ve bazı kamu binalarını basmasıyla yaşanan olaylarının yıldönümünü anıyor.

Üst düzeyde katılımla düzenlenen bir mitingde, olaylarda ölen güvenlik güçleri anılıp birlik mesajları verilirken, bir başka gösteride baskında yer alan çocuklarının cesetlerini bile geri alamamış anneler seslerini duyurmaya çalıştı. (..)

Maya Karmova, geçen dört yılın acıları hiçbir şekilde hafifletmediğini belirterek “Bu olağanüstü bir olaydı, ama ne meclis soruşturması, ne toplumsal soruşturma yürütülmedi. Cesetleri defnetmemiz için vermediler. Biz anneleri cezalandırmaya ne gerek vardı? Biz de toplumun bir parçasıyız, bu toplum içinde yaşıyoruz, çalışıyoruz” dedi.

Nalçik olaylarında 35 güvenlik organı çalışanı, 14 sivil ve baskını gerçekleştirenlerden 92 kişi hayatını kaybetti. 100’den fazla polis yaralandı. Şehir yaklaşık 70 milyon maddi zarara uğradı. Saldırılarla ilgili mahkeme süreci devam ediyor. Sanık sandalyesinde 58 kişi var. Sanıkların çoğu suçlamaları kabul etmedi. (Ajans Kafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz