Dağıstan Aydınları Umutsuz

0
460

Dağıstan’da da siyasiler ile aydınlar arasında görüş farklılıkları ortaya çıktı. Siyasiler Kremlin’in ‘Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ni kurup başına etkili bir temsilci olarak Alexander Khloponin’i atamasını olumlu karşılarken, aydınlar bu mekanizmanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceği kanaatindeler. 

Kavkazki Uzel, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin’in yeni Kafkasya açılımları hakkında Dağıstan’da nabız tuttu. 

  

“Çar düzeninin modern versiyonu” 

Adollo Ali – Şair, Gazeteci: “Moskova eski, imparatorluk tarağına dönüyor. General-valilik kuruldu. Bölge olarak adlandırılması ve onun başında sivil birinin bulunacak olması gerçeği değiştirmiyor. Çarlık döneminde olduğu gibi Kremlin, bölgede havuç ve sopa politikası uygulamak istiyor. Günümüz havucu ise her bir Dağıstanlının ekonomik durumunu iyileştirme vaadi. Yönetim önceliklerini seçme konusunda bir kez daha yanılgı içinde. Bugünkü Dağıstan için acil mesele ekonomik problemler değil yargısız ve soruşturmasız genç insanları kaçırıp öldüren ölüm tugaylarının ortaya çıkmasıdır. Böyle bir durum Stalin döneminde bile yoktu. O zaman hiç değilse mahkemeye benzer bir şey vardı, insanlar silahlı ve maskeli kişilerce kaçırılmıyordu. İşte Moskova’nın bölgeden öncelikli olarak bu ölüm tugaylarını yok etmesi lazım. Khloponin, tüm hayatını Sibirya’da geçirdi, bizim hayatımızı bilmiyor. Şimdi kanaat önderleri ile istişare edeceğini söylüyor. Bu demektir ki, o yerel yönetim tarafından atanan ve bölgenin şu anki çıkmazından sorumlu olan eski partili ve bürokratlar ile görüşecek. Yani onlar şimdi de Khloponin’e hayatımızı nasıl inşa edeceğimiz konusunda tavsiyede bulunacak.”

 

“Yargısız infazlar durmalı”

İsalmagomed Nabiyev- Dağıstan İşadamları Bağımsız Sendikası Başkanı: “Putin’in, Kafkasya’da insan hakları örgütlerinin çalışmalarına destek vereceklerini açıklaması şaşırtıcı. Daha birkaç yıl önce Putin, terörist diye tanımladığı insanlar için, ‘mahkemesiz ve soruşturmasız tuvalette üzerlerine sifon çekmek’ten söz etmişti. Şimdi bölge yönetimlerine, bu insanların haklarını savunan insan hakları aktivistlerinin korunmaları çağrısı yapıyor. Bence bu dönüş, Batı’nın baskısı ve Rusya’nın insan hakları ihlalleri konusunda aldığı eleştiriler ile açıklanabilir. Dağıstan’da durumun iyi yönde değişmesi sadece toplumun dönüşümüyle mümkün. Dağıstanlılara, Müslümanlara birbirine saygı duymayı öğretmek lazım. Vahhabiler, Sufiler, Ateistler, toplumun diğer üyeleri aynı gemide yüzdüklerini anlamalılar. İnsanların acılarını paylaşmak lazım. Eğer komşunun, tanıdığının veya tanımadığının genç oğulları Siloviklerce kaçırıldı ve öldürüldü ise pasif olma, kına yakma! Onun acısını hisset, her kim olursa olsun yargısız infazların olmaması için meydana inmeye hazır ol.” 

 

“Köklü bir değişim” 

Ahmed Azimov- Rusya Kafkasya Halkları Kongresi Yönetim Kurulu Başkanı, Rusya Müftüler Konseyi Danışmanı: “Rusya yönetiminin son açıklamaları, federal merkezin bölgedeki çalışmasının nitelik olarak yeni bir aşamaya geçtiğini gösteriyor. Medvedev daha bir yıl önce güç yapısına yatırım yapılmasını önermişti. Şimdi ise durum köklü şekilde değişti. Her şey değişti, öncelikler, eğilim değişti. İnsani, sosyo-ekonomik oluşumlara ağırlık veriliyor, bu da bölgede yaşayan halklara güven veriyor.” (Ajans Kafkas) 

  

Sayı : 2010 02