Dağlardan Bir Efsane ‘Renklerin Senfonisi’

0
506

Muhamed Haghundoko

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde doğan ünlü Çerkes ressam Muhamed Haghundoko, Rusya Ressamlar Birliği üyesidir. Sanat yaşamına 70’li yıllarda başlayan ressamın tasvir sanatına olan ilgisi çocukluk yıllarında başladı. İlk olarak 1970 yılında Moskova’daki Sovyetler Birliği ressamları karma sergisine katıldı ve daha o zaman dikkati çekerek ‘Onur Ödülü’ ne layık görüldü.
Orta öğrenimi bitirdikten sonra Karaçay-Çerkes Eğitim Enstitüsü, Resim-Grafik Fakültesine girdi. Profesyonel ustalığa burada kavuşurken, hareketli ve sosyal bir öğrencilik yılları yaşadı. Öğrencilerin hazırladığı duvar gazetesi ülkenin en iyi duvar gazetesi seçildi. Aynı zamanda öğrenciler arası ve bölgesel sergilere katıldı.
Şu anda gençlerle ve serbest ressamlarla aktif olarak çalışmakta, onlara sergilerini açmaları için yardım etmektedir. Aynı zamanda, yine aktif olarak, çeşitli kent sergilerinden bölgesel ve ülke çapında sergilere katılmakta, özel sergiler de (1979, 1993, 1995, 2002, 2007) açmaktadır. Bir çok çalışması yalnızca Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde değil, Stavropol eyaleti ile Moskova’daki çeşitli müzeler ve sanat fonları tarafından alınmıştır. Örneğin, Sovyet Ressamları Fonu (SSCB) ‘Khumara’ adlı eserini almıştır. Sovyetler Birliği Kültür Bakanlığı, ‘Arazide’ adlı eserini, Volgograd Müzesi, ‘Yaşlı kadın portresi’ adlı eserini almışlardır. Ressam bir kaç eserini kardeş şehir Peşter’e hediye etmiş, dünyanın çeşitli ülkelerinde koleksiyonlarda yer almaktadırlar.
Haghundoko, yükseldiği noktada durmayarak, daha canlı resim dili ve sanat arayışını sürekli devam ettirmektedir.
Sanatçının tasvir dili her geçen yıl güçlü bir anlatıma kavuşmaktadır.
Şu ana kadar Karaçay-Çerkes yazarlarının değişik konulardaki (şiir, roman, çocuk edebiyatı vs.) 60’tan fazla kitaplarını değişik tekniklerle resimlendirmiştir.
90’li yıllarda Muhamed Haghundoko mobilya dizaynıyla uğraştı. Ofis ve salon mobilyaları modelleri üretti. 1996’da Uluslararası Mobilya Fuarında, yaptığı ‘Bahar’, ‘Hermes’, ‘Hatti’ adlı modelleri ödül aldı.
50 yaşındaki sanatçı, son yıllarda yaptığı, ‘Eski Taşlar’, ‘Anne Portresi’, ‘Dağlı’, ‘Flüt’, ‘Ağıt’, ‘Akrobat’, ‘Açgözlü, ‘Çani’, ‘Suvarmada’ adlı eserleriyle gücünün zirvesinde olduğunu, sanat dilinin özgünlüğünü, renklendirme, olayların içindeki düşüncenin arayışı, onun felsefi düşüncelerini yansıtmaktadır.
Çağdaşlarının kişiliğine olan dikkatleri, Avrupa ve Dünya sanat tecrübelerinin yoğrulması, ağır ve zor şartlardaki emek, Muhamed Haghundoko’nun profesyonel olgunlaşmasını sağladı ve onu Cumhuriyetteki resim ustalarının arasına kattı.
(Cherkessia net notu: Haghundoko bugün Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin sanat ve estetik yüzüdür. Cherkessia net olarak Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti sanatçısı, soydaşımız sayın Muhamed  Haghundoko’nun muhteşem eserlerini kendi izni dahilinde okurlarımızla paylaşıyoruz.) (Kaynak: www.cherkessia.net)

Sayı : 2010 02