Dayak, Açlık, Soğuk, Ölüm Yıldırmadı

0
476

Tekel işyerlerinin bulunduğu illerden otobslerle Ankara’ya gelerek Türk-İş Genel Merkezi önünde oturma eylemi sürdüren Tekel işçilerinin 15 Aralık’ta başlattığı direniş iki ayı geçti. Bir grupn işçinin de süresiz açlık grevinde olduğu eylem, özelleştirilen Tekel fabrikalarında çalışan işçilerin statülerinin değiştirielşerek, bazı özlük haklarının elerlinden alınmasından sonra başlamıştı. 

İşçiler, kapatılan Tekel tütün yaprakları işletmelerinden diğer kamu işletmelerine özlük hakları korunarak devredilmek istiyor. Hükümetin yaptığı 4C denen düzenleme ise işçileri 

 Daha düşük maaşla, iş güvencesi olmaksızın, bütün yılı kapsamadan çalışabilecekleri şekilde, sendikal hakları olmasızın devretmeyi içeriyor. Ayrıca bu düzenlemeye göre, ikinci dönemde çalışabileceklerine dair hiçbir güvence de yok 

Çocuğunu kaybetti

Eylem sırasında talihsiz bir olay da yaşandı. Batman Tekel işçilerinden Hseyin Arslan, kızı Mizgin’i kan kanseri nedeniyle yitirdi. Çocuğunu göremeden ölüm haberini alan Arslan’ın şimdi diğer çocuğu da aynı hastalığın pençesinde. Oğlu Osman’a da maddi olanaksızlıklar nedeniyle yeterli tedavi olanakları sağlayamayan Hüseyin Arslan’on arkadaşları bir kampanya başlattı. 

“Merhamet Gösterdik”

Ankara’ya geldikleri ilk gün pokisin gazlı, coplu sert müdahalesiyle karşılanan işçilere yapılan muamelenin kamuoyunda yarattığı tepki üzerine polisleri geri çeken hükümet, bu kez de işçilerin iş olmadığından çalışmadan yüksek maaşlar aldıkları yönünde açıklamalar yaptı. Gatta 4C düzenlemesini işçi için önemli bir iyğileştirme olarak sunan hükümetin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Hükümetimizin bir hatası varsa, özelleştirme sonucu açıkta kalan işçilerimize merhamet göstermesidir” şeklinde açıklama bile yaptı. 

Bu açıklama üzerine TEKGIDA-İŞ Genel Sekreteri Mecit Amaç, “Bakan yanıtlıyor. Bu söylediği özelleştirilen işletmelerle ilgili. Biz özelleştirilmedik. Yıllarca çalışıp vergi şampiyonu yaptığımız 43 işletmeyi kapattılar. Biz merhamet istemiyoruz, hakkımız istiyoruz. Alana kadar da buradayız” dedi. Amaç, hükümetteki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üyelerinin medyaya yansımayan konuşmalarda kendilerine hak verdiklerini ve özellikle 2007’deki genel seçimler ve 2009’daki yerel seçim çalışmaları sırasında “Diğer kamu işletmelerine özlük haklarınızla geçeceksiniz” diye söz verdiklerini, ama şimdi sözlerinden döndüklerini dile getirdi. 

“4C’nizi de alın gidin”

Diğer sendikaların da destek verdiği direnişte son gelişme ise TEKEL işçileri adına Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile evinde görüşen kadın işçiler, Müzeyyen Ermin ve Arife Güneş’in verdiği bilgi oldu. 

Arife Güneş, Başbakanın “Gidin arkadaşlarınızla konuşun 4/C’yi alın gidin. Başka çözümü yok. Ay sonuna kadar size müdahale etmiyoruz, ama kusura bakmayın ay sonundan sonra müdahalemizi edeceğiz ve böyle bir eylemi de bir daha kimseye gerçekleştirmeyeceğiz” dediğini aktardı. 

Tehdit ve uyarı görüşmesi

Öte yandan Başbakan Erdoğan kendisinden randevu talep eden işçi konfederasyonlarından sadece Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’ya randevu verdi. Ancak, Kumlu ve başbakan arasındaki iki saatlik görüşmeden olumlu mesajlar çıkmadı. 

İşçilere, bir ay içinde 4-C için imza atmadıkları takdirde bu haktan da faydalanamayacağını belirten hükümet yetkilileri, ay sonuna kadar eylemi bitirmezlerse müdahale edileceği tehdidini de tekrarladı. 

  

KESK, DİSK ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği eylemde kritik bir aşamaya gelinirken, gözler sendikaların, işçilerin geleceği konusunda vereceği kararlara çevrildi. 

  

  

Sayı : 2010 02