Ekonomist’ten Çarpıcı İddia

0
464

Tekel işçilerine “4C’nizi da alın gidin” denirken, kurumun özelleştirilen bir fabrikasının el altından satışa çıkarıldığını iddia eden Ekonomist Dergisi, Okhan Şentürk imzasıyla yayındığı haberde çarpıcı bilgilere yer verdi. Tekel’in Beykoz Paşabahçe’deki içki fabrikasını özelleştirmeden 303 milyon liraya satın alan Adana merkezli As-Asya Gayrimenkul’ün patronu Mümin Gökalp’in tesisi 250 milyon dolara satışa çıkardığı iddia edildi. 

Gökalp’in aracılar vasıtasıyla satışa çıkardığı Paşabahçe içki fabrikası için 250 milyon dolar talep ettiği belirtilen haberde şöyle dendi: “Gökalp’in 15 Haziran 2009’da özelleştirmeden 303 milyon liraya satın aldığı Paşabahçe içki fabrikasının değeri, o günün döviz kuruyla 197.5 milyon dolara denk gelmekteydi. Gökalp, fabrikayı talep ettiği 250 milyon dolara satmayı başarabilirse bir yılda buradan 52.5 milyon dolar kâr etmiş olacak.” 

Mümin Gökalp’in avukatı Nilgün Merzeci ise iddiayı yalanlayarak Gökalp’in önümüzdeki günlerde özelleştirme teminatını yatırarak, burada farklı bir gayrimenkul projesi planladığını söyledi. 

Ağaoğlu’na teklif etti

Ancak, Gökalp’in aracılar vasıtasıyla kapısını çaldığı işadamlarından Ağaoğlu Grubu’nun patronu Ali Ağaoğlu, Tekel’e ait Paşabahçe arazisinin kendilerine de teklif edildiğini doğruladı. 

Özelleştirme bedelini henüz yatırmadı

Dergi, “Peki özelleştirme karanının üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişken Paşabahçe içki fabrikası satılabilir mi” sorusunun yanıtını da konunun en önemli tarafı olan ÖİB yetkilerinden alarak sürdürdüğü haberde şu bilgilere yer verdi: “As-Asya Gayrimenkul, idaremize 50 bin liralık teminat tutarı haricinde henüz bir bedel yatırmamıştır. Özelleştirme bedelini Kasım 2009’da yatırması gerekirken, ek süre talebinde bulunarak ödemeyi 2010’un Mart ayında yapacağını belirtmiştir. Özelleştirme bedeli olan 303 milyon TL’yi peşin veya taksitle ödeyip ödeyemeyeceği, ödeme tarihi geldiğinde belli olacak.” 

  

Sayı : 2010 02