Gürcistan’da dilini öğrenemeyen Abhazya’ya geliyor

0
435

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze “Abhazya yönetimi ve Rusya sınırı muhafızları Gürcü çocuklarının anadillerini öğrenme konusunda her türlü engeli çıkarıyorlar” iddiasını ortaya atarken Sohum’dan anında yalanlama geldi. 

 Abhazya Eğitim Bakanı İndira Vardaniya, Tiflis’in Gürcü diye bahsettiği Megrellere yönelik eğitimle ilgili suçlamayı reddetmekle kalmayıp aslında Gürcistan’da anadili kullanmaları yasaklanmış Megrel çocuklarının Megrelceyi öğrenmeleri için Abhazya’ya gönderildiğini kaydetti. 

Vardaniya, “Gal çocuklarının ana dillerini öğrenme ve Gal bölgesi okullarında eğitim alma imkanlarından mahrum bırakıldığı yönündeki açıklamanın gerçekle alakası yok. Gerçekler aksini söylüyor. Her yıl bize, çocukları Tiflis, Zugdidi ve Gürcistan’ın diğer bölgelerinde okuyan daha çok Gal vatandaşı çocuklarının Gal bölgesindeki okullara alınması talebiyle başvuruyorlar. Bu sene bu tür başvurular bugüne kadar halen devam ediyor” dedi. Gal bölgesindeki okullardan toplu öğrenci gidişinden bahsedilemeyeceğini belirten Vardaniya, “Eğer Gürcistan Dışişleri Bakanlığı’nın dediği gibi bir tehlike söz konusu olsaydı aileler çocuklarını Gürcistan’dan Gal bölgesine taşımazdı. Gal bölgesinde anadili öğrenme ve ana dilde eğitim hakkı konusunda hiçbir insan hakkı ihlali yok” diye konuştu… 

Gal’de 2985 öğrencinin eğitim gördüğü 20 okulun bulunduğunu ve tümünde Megrel dili ve edebiyatı derslerinin okutulduğuna kaydeden Vardaniya şu bilgileri aktardı: 

“Gal bölgesinde Rus ve Gürcü (Megrel) okulları bulunuyor. Mecburi dersler var: Abhazca, Abhazya tarihi ve Abhazya coğrafyası. Bunda hiçbir ihlal yok, çünkü Gal bölgesi Abhazya’nın bölgelerinden biri ve orada eğitim Abhazya cumhuriyeti tarafından kabul edilen eğitim standartlarına uygun olarak gerçekleştiriliyor. 

Bu açıklama geçen sene olduğu gibi aynen tekrarlanıyor. Senenin belirli bir süresinde bu tür açıklamalar yapılıyor ve hepsi birbirine yakın. Dosyayı açıp, içindeki eski bilgiyi alıp, sadece tarih ve açıklama sahibinin adı değiştirilerek aynı açıklamanın yapıldığı hissi var.” 

25 Ocakta Nino Kalandadze, Abhazya yönetimi ve Rusya sınır muhafızlarının Abhazya’da yaşayan Gürcü çocuklarının anadillerinde eğitimine her türlü engeli çıkardıklarını belirterek “Gerçek durum çok ağır. Gürcüce eğitim için okula gittiklerinde fiziki güvenlik problemleri var. Bu büyük insan hakkı ihlalidir” demişti. 

Gürcistan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 29 Ocaktaki oturumunda Abhazya’daki insan hakları ihlalini gündeme getirmeyi planlıyor. 29 Ocakta Gürcü-Rusya ilişkilerinin gündeme getirilmesi bekleniyordu ancak bu konu bahar oturumuna ertelendi. (Ajans Kafkas) 

  

Sayı : 2010 02