İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRV): Kuzey Kafkasya’da insan hakları durumu giderek trajikleşiyor

0
511

Uluslar arası insan hakları kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 90’dan fazla ülke ve bölgeyi inceleyerek hazırladığı 20.Ocak.2010 ‘da yayınlanan 612 sayfalık raporunda öncelikle Çeçenya, Dağıstan ve İnguşetya olmak üzere Kuzey Kafkasya’da insan haklarına riayetin oldukça düşük düzeyde olduğunu belirtmektedir.  

Raporda göze çarpan ayrıntılar şöyle sıralanabilir: Çeçenya, Dağıstan ve İnguşetya’da 2009’da İslamcı isyanların arttığı görülüyor. Sivillerin, emniyet ve güvenlik güçleri mensuplarının ölümlerinde artış var. HRW isyanla suçlananlara karşı güvenlik güçlerinin uygulamalarından da bahsediyor. 2009 yılında suçlanan kişilerin evlerinin kasten yakıldığını gösteren en az 30 vaka HRW tarafından belgelenmiştir. Evlerin yakılmasından hiç kimse sorumlu tutulmamıştır.  

19.Ocak 2009’da Çeçenya’daki insan hakkı ihlali kurbanlarının haklarını savunan avukat Stanislav Markelov ve yanındaki gazeteci Anastasia Baburova Moskova’da öldürüldü. 2009 yazında 3 eylemci kaçırılarak öldürüldü. Çeçen güvenlik güçlerinin istismarlarını belgeleyen insan hakları savunucusu Natalia Estemirova 15.Temmuz’da Grozni’de kaçırıldı, aynı gün cesedi bulundu. İnsani yardım kuruluşunda çalışan Zarema Sadulayeva ve kocası Alik Dzhabrailov Grozni’deki ofislerinden kaçırıldılar ve ertesi gün katledilmiş olarak bulundular. Ekim ayında İnguşetya’da muhalif eylemci Maksharip Aushev öldürüldü. Bu cinayetler fail-i meçhul olarak kaldı.  

Çeviri ve Derleme: Serap Canbek  

   

Sayı : 2010 02