Rusya da açılım yaptı: Putin: İnsan hakları korunacak

0
459

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nin (KKFB) oluşturulmasının ardından bölge başkanlarıyla ilk toplantısını yaparken Kafkasya’da insan haklarının korunmasından bahsederek şaşırttı. 

23 Ocak’ta Petigorsk’ta yaptığı toplantıda KKFB’nin gelişimi için öncelikleri tespit edip bölge valisi Alexander Khloponin’e ve bölge başkanlarına görevlerini hatırlatan Putin, “Bölge yönetimlerinden Kafkasya’daki insan hakları örgütlerinin normal çalışma ve günlük eylemlerinin desteklenmesi için her şeyi yapmalarını istiyorum” dedi. Putin yardım edilecek hak savunucularını da “Yasalar çerçevesinde çalışan ve halka yardım edenler” diye tarif etti. 

Putin “Kuzey Kafkasya’daki (KK) ortak çalışmamızın temel kriteri, insanların sosyal refahında ve ruh hallerinde nitelikli değişiklikler olmalı. Vatandaşlar iş bulabileceklerini, ailelerini geçindirebileceklerini, dürüst çalışma ile bölgelerinin gelişimine katkıda bulunabileceklerini, ailelerinin geleceği olduğunu, yani uğruna yaşanılacak ve çalışılacak şeyler olduğunu hissetmeli” dedi. Putin KKFB ve cumhuriyetlerinin altyapısının gelişimiyle ilgili yatırım projeleri oluşturmalarını isteyip ekledi: “Öncelikli olarak da Ulaşım ve Enerji Bakanlığı, Gazprom, Rusya Demiryolları ve Federal İletişim Şirketi. Ve elbette Tarım Bakanlığının kendi programını hazırlaması lazım.” 

Bölgede özel ekonomik bölgelerin ve sanayi bölgelerinin oluşturulması gereğinin altını çizen Putin “Başarı böyle bir çalışmanın organize edilmesine bağlı. Ekonomi Bakanlığına özel olarak bölgelerde girişimciliğe destek konusunda düşüncelerini sunmaları görevini veriyorum… ” dedi. Kafkasya’da küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişiminin oldukça önem arz ettiğini belirten Putin, “Yüksek oranda işsizlik yönetimi itibardan düşürüyor, beraberinde sosyal gerginlik getiriyor, ekstremist düşünce için alan oluşturuyor. İşsizlik bölgenin en ciddi problemlerinden biri olmaya devam ediyor” diye konuştu. 

Putin ayrıca ihlallere göz yumanların cezalandırılacağının işaretini de verdi.. 

Putin, Stavropol’da Kuzey-Kafkasya Federal Üniversitesi’nin kurulacağını da açıkladı… 

 

 “Generalden vali geçmişte kaldı” 

Putin’den sonra Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de, Moskova’nın Kafkasya politikalarının değişimine ilişkin açıklamalar yaptı. 

KKFB kurulmasını, güce dayalı yöntemler yerine ekonomiyi iyi idare edebilen yönetimlere duyulan ihtiyaca bağlayan Medvedev, Krasnoya Polyana’da açıklama yaptı. 

Kafkasya’ya gönderilen mali kaynağın kontrolünün önemine vurgu yapan Rus Lider, “Para çok, bundan dolayı burada sert bir adam değil ekonomiye idare edecek kişiler gerekli. ‘General vali’ çağı geçmişte kaldı” dedi. 

KKFB Özel Temsilcisi ve Rusya Başbakan Yardımcısı Khloponin’e bu çerçevede önemli bir rol biçen Medvedev, Kafkasya’nın sosyo-ekonomik göstergelerinin Rusya ortalamasına yükseltilmesinin hedeflendiğini söyledi. Khloponin’e yüklediği görevleri; “Yatırım ikliminin oluşturulması, iş yerlerinin kurulması, işsizliğin azaltılması ve bölgede güvenliğin sağlanması” olarak sıralayan Medvedev, Khloponin’in çalışmalarının ilk sonuçlarının 2010’da görülmeye başlanacağını umduğunu belirtti… (Ajans Kafkas) 

  

  

Sayı : 2010 02