Sohum’dan mektup var

0
464

Herkese merhaba, 

Bir süreden beri aklıma gelen bir şeyi sizlerle paylaşmak isterim. Biraz üzücü ama Sohum’da çocukların gönüllerince koşup oynayacakları güvenli bir çocuk parkı hala yok. Var olan bir iki çocuk parkı da (Sovyet döneminden beri el değmemiş) paslanmış, kırık dökük oyuncakları olan, hiç kimsenin çocuğunu götürmek istemeyeceği cinsten. İçlerinde (o da aslında pek iyi durumda olmamasına rağmen) görece eli yüzü düzgün olanı ise paralı ve Sohum’daki bir çok ebeveyn cüzi de olsa bu ücreti her gün-her gün verip çocuğunu o parka götüremiyor. Oysa Sohum’a çocukların güvenliği ile dost, modern ve eğlenceli (ve elbette ki ücretsiz) bir çocuk parkı kazandırmak, Türkiye’deki olanaklara yaratıcı bir açıdan bakıldığında sanırım hiç de zor değil. Eğer istenirse çeşitli alternatifler üretilebilir: 

a- Sohum’la kardeş olan belediyelerden (biri sanırım Adapazarı Belediyesi’ydi) veya Şişli Belediyesi benzeri bu tür yardımlara açık bir belediyeden bu işe sponsor olması istenebilir. 

b- Çocuk parkı aletleri yapımı işiyle iştigal eden Çerkesler üzerinden (bu işle iştigal edenler olduğunu duymuştum) maliyet fiyatına çok hesaplı şekilde mesele çözülebilir. 

Parkın yerine gelince, bu da Sohum Belediyesi ile koordineli şekilde saptanabilir. Benim naçizane önerim, şehrin oldukça merkezi bir yeri olan, içinde balıkların yüzdüğü havuzlu parkın bir köşesinde bu tür küçük bir çocuk parkının çok kolay bir şekilde yapılabileceği yönünde. Aslında imkanlar olsa ve o park tamamen çocuklara ayrılsa, ne bileyim İstanbul’dayken örneklerini gördüklerime benzer, içinde çocukları hem eğlendiren, hem de trafik kurallarına saygılı bireyler olmayı küçük yaşta belleten (ki Abhazya’da buna cidden ihtiyaç var) türden parkurları içeren bir kompleks olabilse… Ama yine de fazla hayalci olmamak gerek sanırım. Diaspora şimdilik küçük bir çocuk parkını Sohumlu çocuklara armağan edebilse, bu bile çok ciddi olumluluklar içeren bir adım olurdu. Hem zaten buradaki Abazalar iyi bir örnek olduğu zaman onu çoğaltabilme yetisine de sahipler. Bakarsınız bu parkın benzerlerini kısa sürede diğer yerleşkelerde de açıvermişler. Doğrusu bu beni hiç şaşırtmaz. 

Her şeyi Rusya’dan beklemeyelim ne dersiniz! 

Sohumdan içten selamlar. 

Anıt Baba 

(01.02.10) 

 

Sayı : 2010 02