Çerkes Sürgününe Adıgece Klip Çekti

0
543

Bandırma’da yaşayan Kafkasya kökenli genç yönetmen Kaan Birgül, Kafkasya sürgününün 146. yılında Çerkes gençlerin rol aldığı, sürgünü anlatan Adıgece bir klip çekti. 

Sürgünün 146. yılında Adıge gençleri sürgünü anlatan ilk klibe imza atmak için 6 aylık bir ön çalışma yapıldı. Türkiye’nin en önemli Adıge müzik gruplarından olan İzmir Narzan ekibinin seslendirdiği ‘Kabarbey’ isimli parçaya çekilen klipte sürgün canlandırılıyor. 

Klibin yönetmeni, Balıkesir Kafkas Kültür Derneği eski Başkanı Kaan Birgül, Çerkeslerin yaşadığı Gönen’in Üçpınar ve Çınarlı köyü dağlarında o köylerde yaşayan Çerkes gençlerle çalıştı. Birgül, “Kafkas klibi çekimi ve kostümlerinin hazırlanması 36 gün sürdü. Gönen ilçesindeki Üçpınar dağları, şelaleleri Kafkasya ormanlarına benzediği için klibi burada çekmeye karar verdik. Hedefim Kafkasya sürgünü ve sürgünde yaşanan olayları anlatan bir drama sinema filmi yapmak” dedi. Sürgünü anlatan ‘Kabarbey’ isimli parçaya çekilen belgesel klip Ağustos ayında Türkiye’de ve Kafkasya’daki televizyonlarda vizyona girecek. 

Balıkesir – İHA 

 

Sayı : 2010 06