Ünlü Çeçen direnişçi yakalandı

0
498

Magas’ takma adıyla tanınan Ali Taziyev, Rus istihbarat servisinin özel operasyonuyla yakalandı. Taziyev’in maskeli birlikler tarafından helikoptere bindirilirkenki görüntüsü, uyuşturucu verildiği iddialarına neden oldu. Taziyev’in yakalanması üzerine Çeçen direnişçilerin internet sitesinden yapılan açıklamada, tutuklamanın mücahidler için büyük bir kayıp olduğu ama durumu değiştirmeyeceği ve cihadı durdurmayacağı belirtildi  

Rusya, 2014 Kış Olimpiyatları öncesi şiddet sarmalına son vermeye çabalarken İslamcı direnişin önemli isyancılarından birinin güneyde yakalandığı duyuruldu. 

‘Magas’ takma adıyla tanınan Ali Taziyev, Rus istihbarat servisi FSB’nin özel operasyonları sonucunda yakalandı. FSB, sakallı ve sersemlemiş Taziyev’in maskeli birlikler tarafından helikoptere bindirilişini gösteren bir video görüntüsü yayınladı. İsyancıların sözcülüğünü yapan bir internet sitesi Taziyev’in ilaçla uyuşturulduğunu iddia etti. Sitede tutuklamanın mücahidler için büyük bir kayıp olduğu ama durumu değiştirmeyeceği ve cihadı durdurmayacağı belirtildi. 

Öte yandan gözlemciler, direnişçileri yakalamak yerine öldürmeyi seçen Moskova’nın, bu kez Taziyev’i sağ bırakmasına dikkat çekerek, bunun yeni bir yaklaşımın işareti olabileceğini belirtti. 

Harvard Üniversitesi’nde güvenlik konusunda uzman olan Simon Saradzhyan “Öldürmenin isyanı durdurmadığını anladılar. Çok başlı yılan gibidir bu. Bazılarının başını kesersin yenileri çıkar. Kuzey Kafkasya’da ya da kan davasının yürürlükte olduğu, birbirine sıkıca bağlı herhangi bir toplumda işlenen her cinayet intikam için öldürme arzusunu doğurur” dedi. 

Taziyev Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Çeçenya’yı kasıp kavuran ayrılıkçı savaşlar sırasında oluşmuş, geniş kapsamlı bir topluluk olan Kafkas Emirliği’nin askeri komutanıydı. Çeçen isyancı Doku Umarov’un liderliğindeki bu topluluk çoğunluğu Müslüman olan güney cumhuriyetleri boyunca İslam halifeliği kurmayı hedefliyor. Topluluk problemli güney bölgesine saldırılarını azalttığı 6 yıllık aradan sonra, geçen mart Moskova metrosunda 40 kişinin ölümüne yol açan ikiz intihar saldırısının sorumluluğunu üstlenmişti. 

Saldırılardaki artış Rusya’nın daha kötü bir zamanına denk gelemezdi. Ülke, tehlikeli Kafkasya bölgesinin yakınında ve Çeçen başkenti Grozni’ye sadece 250 mil mesafede bulunan Soçi’de gerçekleşecek 2014 Kış Olimpiyatları’na hazırlanmaya çalışıyor. 

FSB (Rusya İstihbarat Servisi) Başkanı Alexander Bortnikov, Haziran başında yaptığı açıklamada isyancıların Olimpiyatları aksatacaklarından istihbarat görevlilerinin haberdar olduğunu belirterek şöyle dedi: “ 2008 Dakar Rallisi’nin iptal edilme nedeni El-Kaide’nin tehditleriydi. Militan liderler 2014 Olimpiyatları arifesinde benzer bir senaryoyu oynamaya niyetli olduklarını açıkça ifade etmişlerdir.” Bortnikov isyancıların biyolojik ve kimyasal silahların yanı sıra nükleer silahlar edinme çabalarının devam ettiğini de belirtti. 

Bölgede süren istikrarsızlık, Başbakan Vladimir Putin’in Rusya’ya geniş çaplı istikrar getirdiğine dair Kremlin iddialarını çürütürken, Fransa seyahati öncesinde Soçi’de Fransız medyasına konuşan Putin, “Olimpiyatların güvenliği için maksimum çaba gösterilecek. Kuzey Kafkasya’da gerginlik var, uzun zamandır da öyleydi. Ama çok şükür Soçi bölgesinde öyle değil” dedi. 

Birmingham Üniversitesi’nde Kafkasya direnişi konusunda uzman olan Cerwyn Moore ise, Taziyev’in yakalanışının ‘İnguş Cemaatinin (isyancı grup) boynunu vurduğunu ve ciddi bir şekilde direnişin gücünü azalttığını” ileri sürdü. www.guardian.co.uk 

Çeviri: Serap Canbek 

*Amerikan GlobalPost gazetesi 

Moskova muhabiri 

 

Sayı : 2010 07