Adıgey sağlam temellere kavuştu

0
427

Adıge Cumhuriyeti’nin (AC) 19. kuruluş yılı kutlamaları 5 Ekim günü AC Devlet Filarmonisi’nde yapıdı. Kutlamaya Adıge Cumhuriyeti Başkanı Thakuşın Aslan, savaş ve iş emektarları, AC Devlet Konseyi-Xase üyeleri (milletvekilleri), Bakanlar Kurulu üyeleri, federal merkez ve cumhuriyet görevlileri ile diğer ilgililer katıldılar.
Töreni Başkan Thakuşın Aslan bir konuşmayla açtı:
 “Cumhuriyetimizin değerli halkı! Değerli konuklar! Adıge Cumhuriyeti’nin 19. kuruluş yılı nedeniyle hepinizi içten kutluyorum. 1991 yılında Adıgey’de yaşayan toplulukların ortak isteği sonucu cumhuriyet statüsünü elde ettik. Rusya Federasyonu üyesi cumhuriyetimizin, bundan böyle ekonomik ve politik yönden güçlü temellere kavuşmuş olduğunu belirtmeliyim. Cumhuriyetin asıl kutlama gününü (önümüzdeki 20. yıl olmalı-hcy) başarılar kazanmış olarak karşılamaya hazırlanıyoruz. Bir sure önce Maykop’a gelen RF Başbakanı Vladimir Putin, cumhuriyetimizin ekonomik ve sosyal alanda başarmış olduğu gelişmeler nedeniyle AC Hükümeti’nin çalışmalarını takdirle karşıladı. Bu son iki yılda ekonomik ve sosyal alanda üst seviyede başarılara ulaşmış önde 10 federal yöre (region) arasında Adıgey de bulunuyor (RF’de 83 federal yöre/region bulunuyor-hcy) ve bu da önemli olmalı. Tarımsal gelişme olarak bu son üç yılda verimli ürün elde ettik. Ekonomik gelişme bağlamında önem taşıyan üç binden çok küçük iş yeri açtık. 2006 yılına oranla girişimcilere verdiğimiz devlet desteği de yüzde 34 arttı ve 240 milyon Ruble’ye ulaştı.
Bu arada cumhuriyetimize gelen yatırımcı sayısında da gözle görülür bir artış kaydedildi. Yatırım tutarı bu son üç yılda 39 milyar Ruble’yi geçti (30 Ruble: 1 ABD Doları üzerinden, yaklaşık 1 milyon 300 bin Dolar-hcy). Şu sıralar 30 milyar Ruble üzeri değerde 34 proje cumhuriyetimizde uygulama aşamasında, yapım çalışmaları sürüyor. Eylül ayında Ş’açe’de (Soçi) yapılan ekonomi forumunda 14 milyar Ruble değerinde sözleşmeleri imza altına almış bulunuyoruz. Yeni konutlar ve konut malzemeleri üretme, mevcut ve eskimiş konutları yenileme alanında da ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Son üç yılda 97 toplu konut birimi üretmiş bulunuyoruz. Bu başarımızda hemşehrilerimizin bizlere göstermiş olduğu güven ve destek belirleyici oldu. Maykop rayonunda yaşayan hemşehrilerimize gaz ve su götürme projelerine büyük yatırımlar yaptık. Turizmi geliştirmek için de yeni yatırımlar yapıyoruz ve bunları gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdürecek ve yurttaşlarımızın yaşam düzeylerini yükseltmek için elimizden geleni yapacağız. Bugün Adıgey’de büyük bir ulusal ve dinsel hoşgörü anlayışı hükum sürüyor, bu barışçı atmosfere büyük bir değer veriyor ve onu daha da geliştirmeye özen gösteriyoruz. Değerli hemşehrilerim! Yaklaşan bayram günü nedeniyle hepinizin mutluluğu için dua ediyor, sağlık ve esenlik içinde bir ömür sürdürmenizi diliyorum.”
Rusya ile Belarusya arasında oluşturulan birlik devleti sekreteri Pavel Borodin adına temsilcisi Aleksandr Homenko, AC halkını kutladı. Birlik devletinin değerli nişanı olan “Birlik İçin” adlı madalyayı AC Başkanı Thakuşın Aslan’a takdim etti.
Son dönem Adıgey’deki ekonomik ve sosyal gelişimi anlatan bir sunum izlendi, ardından cumhuriyetin kollektif sanatçı topluluğunca sunulan bir konserle toplantı sona erdi.
THARKOHO Adam, Adıge Maq, 6 Ekim 2010,
Çev: Hapi Cevdet Yıldız

Sayı : 2010 10

Yayınlanma Tarihi: 2010-10-01 00:00:00