Çeçenya Parlamentosu’na baskın

0
490

Çeçen direnişçilerden Hüseyin Hakayev tarafından planlandığı iddia edilen parlamento baskınında, eylemcilerle birlikte dört polis ölürken, on polis de yaralandı. Çeçenya’daki insan hakları ihlalleri konusunda yaptığı cesur haberlerle tanınan gazeteci Yulia Latynina ise olayın; ‘Hakayev’in otoritesinin ilanı anlamına geldiği’ yorumunu yaptı. Latynina, Hakayev’in Umarov’un liderliğini reddettiğine ve kendisini Çeçenya Emiri olarak ilan ettiğine de dikkat çekti Çeçenya parlamentosuna 19 ekimde direnişçiler tarafından düzenlenen baskında dört polis öldü, on polis de yaralandı. Çıkan çatışmada eylemi düzenleyen direnişçilerin öldürüldüğü açıklandı.
Olayla ilgili bilgilere göre, parlamentoya yirmi kadar direnişçi baskın düzenledi. Bir başka kaynağa göreyse parlamentoya bir otomobille yaklaşan üç intihar eylemcisinden ikisi kendini havaya uçurdu.
Parlamento binasına yakın bir noktada bulunan Ahmad adlı vatandaş, baskına ilişkin olarak şunları anlattı: “Orada ne oluyor kimse bilmiyor. Periyodik olarak silah ve patlama sesleri geliyor. Her yer polis tarafından ablukaya alındı, kimse parlamento binası tarafına gönderilmiyor. Vatandaşlara sokağa çıkmamaları söylendi. Direnişçilerin Çeçenya parlamento başkanı Dukvakh Abdurahmanov’un çalışma odasında olduğu, milletvekillerini rehin aldığı söyleniyor” Daha sonra yapılan resmi açıklamalarda rehine alındığı haberleri kesin bir dille yalanlanırken, baskını düzenleyen direnişçilerin özel bir operasyonla etkisiz hale getirildiği bildirildi.   
Çeçen direnişçiler Ağustos sonunda da Çeçenya devlet başkanı Ramzan Kadirov’un köyüne baskın düzenlemiş, baskının Hakayev grubu tarafından yapıldığı ileri sürülmüştü.
‘Otorite ilanı’
Parlamentoya düzenlenen baskının da, direnişçiler arasındaki iktidar mücadelesinde öne çıkan ve bölgede liderliğini ilan eden 40 yaşındaki Hüseyin Hakayev tarafından düzenlendiği iddia edildi.
Rusya’nın önde gelen Kafkasya uzmanlarından biri olan ve özellikle Çeçenya’daki insan hakları ihlalleri konusunda yaptığı cesur haberlerle tanınan gazeteci Yulia Latynina, direniş grupları arasında bölünme olduğunu, öne çıkmak isteyen grupların yeni bir direniş hareketinin fitilini ateşlediğini iddia etti.
Saldırının amacının "Hakayev’in otoritesini göstermek" olduğunu söyleyen Yulia Latynina, Hakayev’in 7 Ekim’de yayınlanan bir videoda Umarov’un liderliğini reddettiğine ve kendisini Çeçenya Emiri olarak ilan ettiğine dikkat çekti.
Hakayev’in sürgündeki Çeçen lider Ahmed Zakayev tarafından da desteklendiği kaydedildi.
Bazı Kafkasya uzmanları da Hüseyin Hakayev’in Moskova destekli Çeçen Başkan Ramazan Kadirov’a karşı yeni bir saldırı dalgası başlattığını ve direnişin kontrolünü eline geçirdiğini öne sürdü. 
(Ajans Kafkas/ Dünya Bülteni)

Sayı : 2010 10

Yayınlanma Tarihi: 2010-10-01 00:00:00