Gürcistan Kuzey Kafkasyalılara sınırını açtı

0
443

Rusya Federasyonu’na bağlı Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri Dağıstan, Çeçenya, İnguşetya, Kuzey Osetya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Adıgey Cumhuriyeti vatandaşları vizesiz olarak 90 gün Gürcistan’da bulunabilecekler. Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri vatandaşlarına Gürcistan vizesini kaldıran 11 Ekim 2010 tarihli kararnamenin yürürlüğe girdiği bildirildi.
Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze bu kararın Gürcistan hükümetinin liberalleşme siyaseti ve Kuzey Kafkasya halkları ile geleneksel ilişkilerin devam etmesi çerçevesinde yürürlüğe konduğunu ifade etti.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri vatandaşlarına vizeyi kaldırarak ‘Birleşik Kafkasya’ veya tek Kafkasya idealini gerçekleştirmek istediğini belirtmişti.
Gürcistan ve Rusya Federasyonu arasında diplomatik ilişkilerin bulunmayışı nedeniyle Gürcistan-Rusya sınırındaki ‘Kazbegi-Verkhni Lars’ kontrol noktasını geçmek için Kuzey Kafkasya cumhuriyeti vatandaşlarının Gürcistan’a, Moskova’ya giriş için vize alması gerekiyordu.
‘ABD Projesi’
Gürcistan’ın bu hamlesi ise hem Gürcistan içinde hem de bölgede tartışma yarattı. Adıgey Cumhuriyeti Çerkes halkının milli geleneklerini yaşatma adlı sivil toplum kuruluşu başkanı İlyas Soobtsokov, Gürcistan’ın Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerine vizeleri kaldırmasının bir Amerikan projesi olduğunu, ABD’nin Gürcistan aracılığı ile Kuzey Kafkasya’da ağırlığını artırmayı planladığını, ancak başarısız olacak bir manevra söyledi.
‘Provokasyon’
Mihail Saakaşvili’nin kararına Gürcistan eski Parlamento Başkanı ve “Demokratik Hareket- Birleşik Gürcistan” partisinin lideri olan Nino Burcanadze’den tepki geldi. Burcanadze, bu kararın bir provokasyon olduğunu ve Gürcistan’a çok ağır bedeller ödeteceğini söyledi. Burcanadze, “Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili bir taraftan Rusya Federasyonu ile hiçbir koşul öne sürmeden diyaloga hazır olduğunu açıklıyor; öbür taraftan Rusya’ya bağlı Kuzey Kafkasya Cumhuriyetlerine vizeyi kaldıran provokatif bir karar çıkarıyor” diyerek Mihail Saakaşvili’yi eleştirdi.
(Kafkasevi)

Sayı : 2010 10

Yayınlanma Tarihi: 2010-10-01 00:00:00