‘SDP ve TÖP tutuklamaları komplodur’

0
485

Aralarında Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan ile Toplumsal Özgürlük Platformu sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu’nun da bulunduğu 17 kişi, “Devrimci Karargah Örgütü ile bağlantılı” oldukları iddiasıyla İstanbul ve Bursa’da gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınan 17 kişiden 13’ü tutuklandı. “Devrimci Karargah” örgütüyle bağlantıları olduğu iddiasıyla tutuklanan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP) üyelerinin tutukluluklarına yapılan itiraz reddedildi. 25 Eylül’de tutuklananlar arasında SDP lideri Rıdvan Turan, Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP) sözcüleri Oğuzhan Kayserilioğlu ve Tuncay Yılmaz, SDP Genel Başkan Yardımcıları Günay Kubilay ve Ecevit Piroğlu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ulaş Bayraktaroğlu, SDP üyesi Özgür Cafer Kalafat ve İbrahim Turgut, TÖP üyesi Semih Aydın da vardı.
İstanbul Taxim Hill Otel’de 26 Ekim’de gerçekleştirilen basın toplantısında sol çevrelere dönük baskı ve tutuklamalar protesto edildi. Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP) hakkındaki iddiaların ve operasyonların tümüyle asılsız, hukuk dışı olduğu vurgulanarak, tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istendi. DTP’nin siyasi yasaklı milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Sakık ve Akın Birdal, DSİP Genel Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş ve DSİP MK üyesi Ayşe Demirbilek, Ahmet İnsel, Av. Eren Keskin, Hilal Kaplan, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Sevim Belli, Sami Evren, Gençay Gürsoy, Mete Çubukçu, ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, Avukat Mebuse Tekay, Yalçın Ergündoğan, Avukat Ergin Cinmen, Erdoğan Aydın gibi pek çok isim basın toplantısına katılarak hukuk dışı iddiaları ve tutuklulukları protesto etti.Toplantıda konuşan DBP Milletvekili Akın Birdal; “TÖP ve Ertuğrul Kürkçü’nün başını çektiği ‘Sosyalist Gelecek Platformu’nun SDP ile birleşme çalışmalarının yoğunlaştığı bir ortamda operasyon yapılmasını manidar bulduğunu” dile getirdi.
SDP, yaptığı açıklamada gerek partilerinin, gerekse TÖP’ün “Devrimci Karargah” adlı örgütle hiçbir bağlantılarının bulunmadığını açıkladı. Açıklamada, halen SDP Merkez Yürütme Kurulu danışmanı olan Mahir Sayın’ın üzerinde kendi adı yazan kimlikle, operasyon tarihinden bir hafta önce normal yollardan yurtdışına çıktığını belirterek, kaçak gibi gösterilmesi veya “Hanefi Avcı’nın yurtdışına kaçmasını sağladığı bir Devrimci Karargah örgütü mensubu” olarak lanse edilmesiyle ilgili tepkilerini dile getirdi. Necdet Kılıç’ın, 12 Eylül döneminde Avcı’nın işkenceli sorgudan geçirdiği, daha sonra pişmanlığını ifade ettiği bir kişi olduğuna yer verilen açıklamada, SDP üyesi olmayan Kılıç’ın temaslarının partiyi bağlayamayacağına dikkat çekildi.
Birçok siyasi parti ve sol çevrenin desteklediği açıklama ile polis operasyonlarını komplo olarak nitelendirildi ve bu hukuksuzluğu durdurma çağrısı yapıldı.
Haliç’te Yaşayan Simonlar kitabıyla gündemi sarsan Hanefi Avcı da, Devrimci Karargah Örgütü çerçevesinde gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

 

Sayı : 2010 10

Yayınlanma Tarihi: 2010-10-01 00:00:00