Süryanilere Özensizlik, Tepki Topladı

0
433

ATV’de yayınlanan ‘Aşk Bir Hayal’ adlı dizide Süryani kadın karakterlerin ‘ahlaksız ve seks düşkünü’ olarak gösterilmesi tepkilere neden oldu. Pek çok sivil toplum örgütü ve bireysel imzalarla protesto edilen ATV’ye, Türkiye ve Avrupa’da bulunan Süryani kurumlarının hazırladığı metin gönderildi. Protesto metninde şu ifadelere yer verildi:
 “Biz aşağıdaki kurum,kuruluş ve aktivistler olarak ‘AŞK BİR HAYAL ‘ dizisinde canlandırdığınız Süryani karakterleri şahsında, Süryani kadınlarını ahlaksız ve seks düşkünü, Süryani ruhani liderlerini de para düşkünü ve Yunan papazları gibi giyinip gösterip aynı anda iki halkı rencide etme girişimlerinin; bu toprakların en kadim halklarından olan biz Süryanileri ve yine bu toprakların en kadim dinlerinden olan Hristiyanlığı aşağılayıcı söylemlerin toplumumuzu derinden incittiğini vurgulamak istiyoruz.
Bu tip diziler, ülkede inşa edilmekte olan Barışa, Kardeşliğe, en temel insan hakkı olan din özgürlüğüne yapılmış darbelere çanak tutmaktadırlar. Süryani halkının hoşgörüsünü, sabrını taşıran bu tip ırkçı, ötekileştirici, belden aşağıya vuran dizileri protesto ediyor Barıştan, kardeşlikten, insanca ve onurluca bir yaşamdan yana olan herkesi protestoya davet ediyoruz. ATV yönetimini hislerimize duyarlı olmaya davet ediyor ve bu dizinin yapımcılarının gerekli hassasiyeti göstermeleri için tepkimizi ciddiyetle ele almalarını arzu ediyoruz. Dizide son dönemlerde artan bu söylemin devam etmesi halinde yayından kaldırılması için ilgili tüm sivil toplum örgütlerini harekete geçireceğimizi beyan ederiz . Halkları ve dinleri aşağılayan her türlü anlayışı kınıyoruz.”

Sayı : 2010 10

Yayınlanma Tarihi: 2010-10-01 00:00:00