UNPO’dan ‘Çerkes Ulusal Günü’ açıklaması

0
523

Çerkes Ulusal günü, 19. yüzyıldaki Çarlık işgaline kadar tek bir devlette birlik olan Çerkeslerin kültürel ve dilsel mirasını kutlamak için güzel bir fırsattır.

Çerkes Ulusal günü, 19. yüzyıldaki Çarlık işgaline kadar tek bir devlette birlik olan Çerkeslerin kültürel ve dilsel mirasını kutlamak için güzel bir fırsattır. Bugün, dünyanın istikrarına ve değişik etnik toplulukların birlikte yaşamasına başlıca tehdidin, dinsel tahammülsüzlük ve şiddet olması dolayısıyla özel bir öneme sahip olan Çerkes kültürü, sanat, müzik ve edebiyatta zengin olmakla beraber, farklı inançlara gösterilen toleransa her zaman bir sembol olmuştur.
Bugün, uluslararası camiayı, Çerkes kültürünü ve ister anavatanda, ister diasporada yaşasın, Çerkes halkının sivil haklarını korumaya davet ediyoruz. Dünyanın bir çok yerinde yaşayan Çerkesler, kültürel miraslarını ve geleneklerini korumada problemler ile karşılaşmakta, tarihsel anavatanlarına dönmeye karar verenlerin yaşadığı yasal ve maddi zorluklar ile ilgili endişe duymaktadırlar.
Dünyanın bir çok değişik bölgesinde yaşamalarına rağmen Çerkesler, ortak amaçları doğrultusunda uluslar arası destek aramak ve muhtemelen Rusya Federasyonu dahilinde bir etnik birliğin tanınması için bir araya gelmişlerdir. İçten dileğimiz odur ki, geçen yıl Çerkes Ulusal Günü sırasında Avrupa Parlamentosu’nun attığı adımları takiben diğer etkin kurum ve hükümetler Çerkes birliği konusuna önem vereceklerdir.
2014 yılında, Kış Olimpiyat Oyunları Soçi’de gerçekleşecek. Değişik ülkelerden gelen insanlar ve atletler ile birlikte sportmenliğin kutlandığı büyük bir spor organizasyonu olacak. Ancak, bu andan itibaren, 2014’ün aynı zamanda eski başkenti Soçi olan anavatanlarından Çerkeslerin sürülüşünün 150. yıl dönümü olacağı ile ilgili farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu nedenle, Çerkeslerin kültürel haklarının ve politik birliklerinin uluslar arası gündeme dahil edilmesi her zamankinden daha önemlidir.
 (Hague, 6 Ekim 2010)
(Kaynak: unpo.org
Çeviri: Shumaf Sencer
(kafkasyaforumu.org)

Sayı : 2010 10

Yayınlanma Tarihi: 2010-10-01 00:00:00