ABD’nin gözünde Rusya mafya devleti

0
565

Wikileaks’in yayımladığı belgeler, ABD ile Rusya arasında yaşanan yakınlaşmaya rağmen ABD’li diplomatların, Vladimir Putin döneminde ‘sanal bir mafya devleti’ oluşturulduğu yönündeki tespitlerini açığa çıkardı.

Belgelerde Rus istihbaratının mafyayı kullanarak PKK’ya silah sattığı iddiası da yer alıyor.
Silah kaçakçılığı, kara para aklama, zimmetine para geçirme, mafyayı koruma ve rüşvet, Kıbrıs Rum Kesimi’nde bulunan off-shore banka hesaplarına gönderilen valizler dolusu para: Wikileaks’in yayımladığı belgelerde yılda 300 dolar civarında rüşvetin döndüğü ve hükümetle organize suç örgütleri arasındaki ayrımın çoğu zaman ortadan kaybolduğu bir sistemden bahsediliyor.  
 En dikkat çeken iddialar şöyle:
– Rus ajanları önemli mafya patronlarını kullanarak silah kaçakçılığı gibi suç operasyonları yürütüyor.
– Polis, istihbarat ajansları ve savcılık gibi yasa uygulama birimleri suç örgütleri için defakto koruma sağlıyor.
– Dev rüşvet ağı polisin, yetkililerin ve KGB’nin yerine kurulan istihbarat kurumu FSB çalışanlarının şahsi zenginliği için bir vergi sistemi gibi işletiliyor.
– Rus mafyasının İspanya’yla bağlantılarını inceleyen müfettişler, organize suç örgütleriyle ortak iş yapan Rus savcıları, subayları ve politikacılarından oluşan bir liste hazırladı.
– Putin görevde olduğu dönemde pek çok ‘yasadışı uygulamaya’ imza atmakla suçlanıyor.
 Belgeler yayımlanmadan kısa bir süre önce CNN’de Larry King Show’a da öfkeli bir röportaj veren Putin, belgeleri kınayarak ABD’yi Rusya’nın işlerine burnunu sokmaması konusunda uyardı. ABD’li diplomatların kendisini ve Medvedev’i “Batman ve Robin” olarak nitelendirmesinin kendisini eğlendirmediğini ifade eden Rusya Başbakanı, “Açık söylemek gerekirse, bu eleştirinin böyle bir kibir ve böyle bir kabalıkla bu kadar etik dışı bir biçimde yapılacağını tahmin etmiyorduk” dedi.

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00