Aktoprak Köyü mü ‘Tsey Hable’ mi

0
732

Gazetemizin Eylül.2010 sayısında yayınlanan Aktoprak köyü tanıtımına dair, gazetemiz okurlarından, aynı zamanda gazetenin kurucularından Demir Yavuz bir bilgi notu gönderdi.
Demir Yavuz, köyün ilk adının Aktoprak olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:
“Köyün ilk adıdır Aktoprak, Ermeni ve Rum yerleşkesidir. Milli mücadele yıllarında azınlıklar terk ettiğinde köyde sadece Çerkesler kalmış. Daha sonra bazı büyüklerimiz Yat’e Fıjı (Beyaz Toprak) adını sık olmasa da kullanmışlardır. Tsey Hable olarak geçmez. Tseyler çok daha sonra yerleşmiştir.”
Ancak, geçen sayımızda ‘Tsey Hable’ adıyla yer alan köyün tanıtımında, Fikri Baştürk’ün araştırmalarından yararlanıldı. Yalova çevresi köylerinden Karadere’de – Pşıjhable- yaşayan Gute Fikri Baştürk, özverili çalışmaları ile Yalova Çerkesleri hakkında araştırmalar yapıp, çeşitli kaynakları tarayarak derlediği köy tanıtımlarını yazılı hale getirmiştir.
Bu nedenle Demir Yavuz’un itirazını ilettiğimizde Fikri Baştürk şu yanıtı vermiştir: “Ulaştığım kaynakların sonuçlarını aktarıyorum, arkadaşımızın kaynağı nedir? Varsa hatanın düzeltilmesi, eksiklerin giderilmesi araştırmalarıma katkı sağlar ve böyle bir beklentim her zaman oldu.”
Demir Yavuz’un kaynak olarak gösterdiği ‘www.facebook.com/group.php?gid=26517647888&ref=ts’ adresinde ise köyün adı Aktoprak ( Yat’e Fıjı Hable ) olarak geçmektedir.

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00