Asran Höyüğü’nden Nart tarihi çıktı

0
469

Tevçoj rayonu Kazanıkoyaç’e köyü eski yerleşim yerinde arkeolojik kazı çalışması sürüyor. Moskova, Voronej, Maykop ve diğer yerlerden gelen araştırmacılar Adıge/Çerkeslerin XIV. yüzyıllarda kullandıkları bazı eşya örneklerini ortaya çıkardılar.
Adıge Cumhuriyeti Kültürel Mirası Koruma Merkezi tarafından düzenlenen ve AC Ulusal Müzesi Bilim Kurulu Başkanı, Arkeolog Tev Aslan’ın liderliğinde sürdürülen kazıda ortaya çıkarılan arkeolojik buluntular Adıge Müzesi’ne teslim edildi.
Tev Aslan, Rusya’nın değişik kentlerinden gelen arkeologların da katıldığı çalışmada bulunanlara ilişkin şu bilgileri verdi:
“Şıthale (Beleroçensk) Kültürüne ait arkeolojik eserler ortaya çıkarıldı. Bir ağaç tabut dışında, kaliteli bir kılıç, altın suyuna batırılmış çok çok güzel gümüş kaşıklar bulduk. Kılıç ve testinin görünümü de ilginç. Ok/yay (şabze) takımına ait parçaları neye benzeteceğimizi bilemiyoruz. Ateş üretmeye yarayan malzemeler de bulduk. Yay ve kaşığın görünümü Adıge/Çerkeslerin kültürünü anlatıyor. Nartların tarihsel eşyalarıdır bunlar, bir kuşkumuz yok. Nartların ok uçlarını yapmakta usta olduklarını biliyoruz.
Kaşık ve testi de dahil tüm buluntular Adıge Cumhuriyeti Ulusal Müzesi demirbaşına kaydedilecek, bizde kalacak. Moskova, Voronej ve daha başka yerlerden gelip kazı heyetimize katılan kişilerden de çok memnunuz. Çalışmamızı kısa bir süre içinde tamamlayacağız. Mezardan çıkardığımız şeyleri (-iskelet, kemik, vd-) yeniden hangi köye gömeceğimizi düşünüyoruz. Tarihsel anlamda, bu bulgular XIV. yüzyılı işaret ediyorlar. Turistlere gösterilecek ve anlatacak daha başka çok şeyimiz de var.” (Adıge Maq, 22 Kasım 2010)   Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00