‘Ben bir Abhazım’

0
467
Irakli Kakabadze*

Kafkas milletleri belki gönüllü olarak Kafkasya Birliği’ni kurmaya karar verirler. Ancak bu tam eşitlik ilkesi temelinde olmalıdır.
20 yıl önce Sovyet İmparatorluğu’na karşı Gürcistan’ın bağımsızlığı için mücadele veriyorduk. Haklı bir davaydı. Gürcüler de eski Sovyetler Birliği’nin diğer cumhuriyetleri kadar özgür ve bağımsız olmayı hak ediyorlardı. Hem Gürcüler hem Abhazlar emperyalizmden bağımsızlıklarını ve özgürlüklerini kazanmayı hak ediyordu.
Soğuk Savaş’ın bitmesinden 20 yıl sonra Kafkas milletleri toprak için askeri bir mücadeleye kilitlenmiş durumdalar. Amerikan güçlerinden başka Rus kuvvetleri de hala orada. Kafkasya’da ulus-devlet fikri yürümedi. Bir ulusa özgürlük hakkı tanırken diğerini tutsaklığa ve ayrımcılığa maruz bırakıyor. Bu yüzden Kafkasya’da etnik savaş denen çatışmalarda bir çok masum insan hayatını kaybetti.
Büyük büyükbabam son Abhaz prensi Mikheil Şervaşidze (Çaçba) idi. Hem Kartvel hem Abhaz kanı taşıyorum. Bu anlamsız savaşta tek bir tarafı suçlayamıyorum. Her iki tarafta da suçlular ve muhteris siyasetçiler vardı. Bu anlaşmazlıkta temel sorun tüm bölgenin askerileştirilmesiydi. Hem Ruslar hem Gürcüler buna katkıda bulundular. Saakaşvili’nin başkanlığına Gürcistan’ın aşırı askerileştirilmesi ve ülkenin asker-polis devletine dönüştürülmesi damgasını vurdu. Herkesin bildiği gibi Rusya da demokrasinin kalesi değil ve militarizm ile sorunlar yaşıyor.
Bütün politikacılar içinde sadece bir kişi, Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş Kafkasya’nın askersizleştirilmesini önermişti. Ona sonuna kadar katılıyor ve girişimini tamamen destekliyorum. Askersizleştirme Kafkasya’da barışı korumanın en iyi yoludur. Abhazlar da Gürcüler veya Ruslar kadar bağımsızlığı hak ediyorlar. Onlar kimseden aşağıda değiller. Başka bir dil konuşmaya zorlanmamalılar ve her milletin sahip olduğu haklar onlara da tanınmalıdır.
Ulus-devlet sistemi Kafkasya’da yürümemektedir. Kafkas milletleri belki gönüllü olarak Kafkasya Birliği’ni kurmaya karar verirler. Ancak bu tam eşitlik ilkesi temelinde olmalıdır.
Abhaz olduğumu ve Kafkasya’nın askersizleştirilmesini desteklediğimi söylemek istiyorum. Kafkasya’da sağlıklı düşünen tek siyasetçi olduğu için Sergey Bagapş’ı destekliyorum.
Umarım dünya ona kulak verir. (Abkhaz World sites)
*Yazar; Oxfam/PEN ödülü sahibi ve bir Gürcü ile Abhaz arasındaki aşkı konu alan “Candidate (Aday) Jokola” oyununun yazarıdır. Saakaşvili’nin askeri rejimi tarafından defalarca tutuklanmasının ardından Gürcistan’ı terk etmek zorunda kalmıştır. Halen ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde çalışmaktadır.
Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00