Maraş ve ‘Hayata Dönüş’ anıldı

0
458

Ülkemiz tarihinin utanç sayfalarından olan Maraş ve ‘Hayata Dönüş’ katliamlarının yıldönümü ülke genelinde kınandı.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde, katliamın 32. yılında Maraş’ta miting düzenlendi.
Ülkeyi 12 Eylül darbesine götüren sürecin de başlangıcı olan Maraş Katliamı, resmi güçlerin güdümündeki sivil faşist milislerin aktif olarak rol aldığı karanlık bir tertip olarak yaşanmış, resmi rakamlara göre, çoğunluğu Alevi 114 kişi katledilmiş, 1000’in üzerinde kişi yaralanmıştır. Kentte 552 ev, 289 işyeri yakılıp tahrip edilmiştir. Katliamdan sonra Maraş’ta yaşayan Alevilerin yüzde 80’i kenti terk etmek zorunda kalmıştı.
Maraş Katliamı, askeri yönetime geçişe de vesile olmuş ve Adana, Ankara, Elazığ, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Sivas, Urfa ve Hatay illerinde 2 ay süreyle sıkıyönetim ilan edilmişti.
F tipi katliam
Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000 tarihinde ‘Hayata Dönüş’ operasyonu sırasında hayatını kaybeden 12 kişi, operasyonun 10. yıldönümünde çeşitli gruplar tarafından gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı. Bayrampaşa Cezaevi önüne gelenler, ellerinde ‘19 Aralık katliamının sorumlusu devlettir’, ‘Katiller hesap verecek’, ‘19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız’ yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Operasyonlar sırasında hayatlarını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu. İsimlerin okunması ile birlikte bekleyenler ‘burada’ diye bağırdı.
Yapılan açıklamalarda, operasyona karar veren siyasi ve askeri yetkililerin cezalandırılması istendi. Yapılan yargılamanın oyalamaktan ibaret olduğunun vurgulandığı açıklamalarda, asıl sorumluların bir an önce adalet önüne çıkartılması talep edildi.

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00