Nartların Hazineleri- Resim yarışması

0
508

III. Uluslararası “Nartların Hazineleri” konulu resim yarışması sonuçlandı. Bu proje, 2008 yılında genç Ressam – Modelist Taj Albina’nın kurduğu fon ile hayata geçirildi.
Rusya Federasyonu (RF) genelinden; Moskova, Komi, Rostov, Volgagrad, Stavropol ve Krasnodar gibi toplamda 12 bölge ve RF Cumhuriyetleri Karaçay-Çerkes, Adıgey, Kabardey-Balkar, Kuzey Osetya, İnguşetya ve Çeçenya ile Türkiye, Abhazya, Ürdün, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, İspanya, Yunanistan ve Morokko gibi 10 ülkeden 6000‘e yakın çocuk ve gencin katıldığı yarışmada finale kalan 111 resim, ilk kez İstanbul Kafkas Kültür Derneği (İKKD) Kültür Sanat Komisyonu organizasyonuyla dernek lokalinde, 27 Kasım günü sergilendi. İstanbul’dan sonra Ankara ve Adana’da yapılacak olan sergiler, katılımcı ülkelere de taşınacak.
Bilindiği gibi Nart Destanları, Kafkas halklarının dünya edebiyat sanatına ve kültürüne katkısıdır. İşte bu nedenle Albina Taj, kurucusu olduğu fonun bu projesini “NART HAZİNELERİ” olarak adlandırmıştır. Taj Baris ile beraber, Adığelerle ilgili trajediyi yüreklerinin derinliklerinde hissettikleri için, dünyanın birçok köşesine dağılmış olan halkımızı bir arada anmak, özellikle çocukların ve gençlerin kendi kültürel ve tarihsel değerlerine ilgilerini arttırmak üzere bu projenin geliştirilmesi için çalışmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda kurulan fon, bugün dünyanın birçok bölgesinde yaşayan Kafkasya kökenli birçok çocuğu, sanat şemsiyesi altında bir araya getirmeyi başarmıştır.
Yarışma; 6-9, 10-13, 14-17 olmak üzere üç farklı yaş kategorisinde yapılmıştır. Her bir kategoride 1., 2., 3. ve Grand Price dereceleri bulunmaktadır.
Soçi’ye mesaj götürecek
Fon, 2014 Soçi Olimpiyat Oyunları kapsamında sergilenmek üzere, tüm dünyanın gözü Soçi üzerindeyken, “NART DESTANLARI” konulu, oldukça geniş kapsamlı bir kültürel sunum yapmayı planlamaktadır. Resim, müzik, folklor gibi pek çok kültürel aktiviteyi içeren bu program aracılığı ile, olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan toprakların asıl sahiplerinin kim oldukları, sahip oldukları kültürel değerler ve onları sonsuza kadar taşımaya, yaşatmaya yürekten inanmış olan insanların tüm dünya tarafından daha iyi tanınmasını “ADIĞE FAKTÖRÜ” başlığı altında sağlamak, asıl hedefleridir.
Jüride ünlü isimler
Jüri heyetinde her biri alanında son derece tecrübe ve yetki sahibi isimler yer aldı.
1. Gorgayev Sergey Vitaliyeviç: Akademik Ressam, Moskova Ressamlar Birliği Başkanı
2. Goryainov Sergey Aleksiyeviç: Ressamlar Birliği Eski Başkanı ve Profesör–Ressam
3. Tsrim Ruslan: KBC Ressamı
4. Bgajnogo Zaurbek: KBC Ressamı
5. Balag İkbal: Ressam – Karikatürist
6. Margus Anatole: Ressam
7. Ahmet Özel: Ressam
8. Taj Albina: Ressam – Modelist
Derece Alan Türkiyeli Çocuklar
1. Alp Kavas, Adana, 4 yaş, “SOSRUKO” adlı eseriyle GRAND PRIX sahibi.
2. Nejan Atçı, Adana, 13 yaş, “NART EFSANELERİ” adlı eseriyle BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ sahibi.
3. Ege Sönük, İstanbul, 6 yaş, “NART –SOSRUKO” adlı eseriyle ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ sahibi.
Derleyen: Özlem Aydemir

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00