Rum Mezarlığı’na Saldırı

0
547

Gökçeada’daki Rum Ortodoks vatandaşlara ait Panagia (Merkez) Rum Mezarlığı’na geçen perşembe gecesi yapılan saldırıda çok sayıda mezar tahrip edildi. Mezarlıktaki 148 mezardan 78’i ağır hasar gördü. Mezarları çevreleyen mermer taşlar ile kitabeler ve haçlar yıkılırken, tahribatı ertesi gün mezarlığa giden bir Rum vatandaş fark etti. Birleşik Azınlık Vakıfları Başkanı Laki Vingas, saldırganlara “kavgayı ölülerle yapamazsınız” diye seslendi. Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınarken, Gökçeada Metropoliti tarafından yapılan suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı.
Birleşik Azınlık Vakıfları Başkanı Laki Vingas, olayla ilgili yaptığı açıklamada “Bir veya iki senede bir bu tür olaylar yaşanıyor. Halk çok üzgün ve rahatsız. Zaten nüfusları çok az kalmış. Konuya yerel yetkililer, Dışişleri Bakanlığı çok özen gösteriyor. Umarım bu ve benzeri olaylar hiçbir ülkede olmaz” dedi.
Mezarlıkta 28 ekim gecesi yapılan ağır tahribatın ertesi gün mezarlık ziyareti yapan bir Rum vatandaş tarafından fark edildiğini açıklayan Avukat Erhan Pekçe de saldırının ilk olmadığını vurgulayarak şu bilgileri verdi: “1974 yılında Gökçeada Kastro Köyü’ndeki mezarlar tamamen tahrip edilmişti. Kemikler Merkez Mezarlığı’na taşınmıştı. Gökçeada Türkiye’ye dahil olduğunda hiç Müslüman nüfus yoktu. Şu anda Rum Ortodoks vatandaşların sayısı 200’e kadar düştü. Hepsi de yaşı 80’in üzerinde insanlar. Yaşanan saldırıdan çok rahatsızlar. Eskiden bu olayları devlet yaptırıyordu. Şimdi ise sağcı örgütlerden şüpheleniliyor. Planlı bir olay olduğu ortada.”

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00