TSK silahları Çerkesleri tehdit ediyor

0
472

TSK, Gürcistan’a 2 milyon dolarlık askeri malzeme hibe etti. Tiflis Askeri Ataşesi Yılmazarslan, Türkiye’nin Gürcistan’a yaptığı yardımın 50 milyon dolara ulaştığını söylerken, Büyükelçi Burhan, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne verdikleri önemi vurguladı. Haber, Çerkes diasporasında tepki yarattı. Özellikle Türkiyeli Abaza ve Osetler “Vergilerimiz TC Hükümeti eliyle soydaşlarımıza mermi olarak geri dönüyor” diyerek, Gürcistan’ın 1992’de Abhazya’ya, 2008’de de Güney Osetya’ya yaptığı saldırıyı anımsattılar
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye ve Gürcistan arasında 1996 yılında imzalanan askeri işbirliği anlaşması doğrultusunda, Gürcistan’a toplam 1 milyon 520 bin 310 dolar değerinde askeri malzeme hibe etti.
Hibe edilen malzemeler arasında yaklaşık 156 bin dolar değerinde 1 adet BMC kurtarıcı, 100 bin dolar değerinde 1 adet 10 tonluk su tankeri, 76 bin 500 dolar değerinde 1 adet iş makinesi, 48 adet kayak takımı, 37 adet balistik koruyucu, 1 adet çift kabine seyyar tamirhane aracı ve 2 adet ambulans gibi çeşitli araç, teçhizat ve malzemeler bulunuyor.
Gürcistan Savunma Bakanlığı’nda kasım ayında düzenlenen devir teslim törenine katılan Türkiye’nin Tiflis Askeri Ataşesi Albay Murat Yılmazarslan, TSK’nın iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar kapsamında, komşu ve dost Gürcistan’a 1998 yılında başlattığı lojistik yardımlarını sürdürmekte olduğunu belirterek, “Bu zamana kadar yapılan müşterek çalışma ve mutabakatlarla, imzalanan projeler kapsamında TSK halen, Gürcistan Savunma Bakanlığı birliklerine ve İçişleri Bakanlığı Sınır Polis Başkanlığına muhtelif ihtiyaçların karşılanması konularında destek sağlamaktadır” dedi.
Yılmazarslan, “Projeler kapsamında teslim edilecek malzemelerle, Gürcistan Silahlı Kuvvetlerine hareket yeteneği kazandırılması, muhtelif ihtiyaçlarının karşılanması ve bu sayede NATO’ya entegrasyonuna katkıda bulunulması amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Törende konuşan Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan da, Türkiye’nin, Gürcistan’ın bir numaralı ticari ortağı olduğunu, enerji alanındaki ilişkilerin ise stratejik işbirliği niteliği taşıdığını kaydetti.
Burhan, Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan askeri anlaşma doğrultusunda Türkiye tarafından Gürcistan’a çeşitli askeri yardımların yapılmaktan olduğunu hatırlatarak, bu yardımların 50 milyon dolara ulaştığını da sözlerine ekledi. Murat Burhan, ayrıca Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ile ilgili Türkiye’nin tutumunu bir kez daha yineledi.
Gürcistan Savunma Bakan Yardımcısı Nodar Harşiladze ise, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen TSK’nın Gürcistan’a askeri malzeme yardımında bulunmasından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.
Gürcistan İçişleri Bakanlığına bağlı Sınır Polisinin Sahil Güvenlik İdaresi Başkanı Besik Şengeliya da, Türkiye’nin Gürcistan sınır polisinin gelişmesinde büyük rol oynadığını ve bugün yapılan askeri yardımın bunun bir örneği olduğunu kaydetti.

Sayı : 2010 11

Yayınlanma Tarihi: 2010-12-01 00:00:00